Grad Poreč kreće u izgradnju nove škole

Stanje je neodrživo s obzirom da školu pohađa 850 učenika u dvije smjene (E. VELAN)
Stanje je neodrživo s obzirom da školu pohađa 850 učenika u dvije smjene (E. VELAN)

Na preksinoćnoj 25. sjednici porečkog Gradskog vijeća predstavljen je na prvom čitanju proračun Grada Poreča za 2016. godine te projekcije za 2017. i 2018. godinu. U roku od tri dana prikupit će se amandmani na tekst i potom, krajem mjeseca, održat će se nova sjednica vijeća na temu proračuna.

Za 2016. porečki će proračun biti težak 225,8 milijuna kuna, projekcija za 2017. govori o veličini od  208 milijuna dok se za 2018. računa na 197 milijuna kuna. Brojka za iduću godinu imponira, ako je podijelimo na broj stanovnika grada svakomu pripada 1.086 kuna proračunskog novca pa se usporedbom s drugim hrvatskim gradovima Poreč nalazi na samom vrhu.

Predstavljajući proračun za 2016. godinu gradonačelnik Edi Štifanić je ustvrdio da se radi o razvojnom i socijalno uravnoteženom proračunu kojim će se osigurati redovito funkcioniranje gradskih ustanova i institucija, kojim će se podmiriti kreditne obveze, zadržati postojeći visoki socijalno - društveni standard i, ono što je najbitnije, kojim će se grad upustiti u nove kapitalne investicije

Kad su ulaganja u pitanju valja svakako izdvojiti spremnost sadašnje vlasti da se napokon krene u izgradnju nove osnovne škole na Finidi te obnovu i proširenje područne osnovne škole u Žbandaju. Na te se kapitalne objekte dugo čekalo i sad, dvije godine prije novih lokalnih izbora, krenulo se.

Štifanić je rekao da je grad kreditno sposoban i da će moći sam izdržati teret novih ulaganja. Dakle, u 2016. godini za izgradnju osnovne škole na Finidi predviđena su ulaganja od 30 milijuna kuna, a za školu u Žbandaj pet milijuna. U 2017. godini izgradnja nove porečke osnovne škole progutat će dodatnih četrdeset milijuna kuna. Radi se o kapitalnim ulaganjima jer, kao što je poznato, stanje u postojećoj osnovnoj školi je neodrživo s obzirom da nju pohađa 850 učenika koji su prisiljeni pratiti nastavu u dvije smjene. (E. VELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter