Grad pomaže svladati tešku godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medu prvim gradovima u Hrvatskoj Buzet je konkretnim i vrlo mjerljivim potezima nastojao ublažiti ekonomsku krizu i svojim sugradanima i poduzetnicima pomoci da ocuvaju svako radno mjesto i lakše prebrode slijedecu financijski tešku i složenu godinu, istaknuo je gradonacelnik Valter Flego na svecanoj sjednici Gradskog vijeca. Sjednica je održana u sklopu Subotine, pucke stoljetne tradicije Buzeštine koja se u povodu blagdana sv. Marije Male 18. godinu zaredom slavi i kao gradski praznik.

Nabrajajuci antirecesijske mjere, Flego je istaknuo i desetpostotno smanjenje komunalne naknade za proizvodne djelatnosti. Gradski poslovni prostori na javnom nadmetanju nude se u zakup po pocetnim cijenama manjim od tržišnih, smanjen je porez na tvrtku i uveden cijeli niz mjera za razvoj poduzetništva i poljoprivrede.

U ostvarenju velikih projekata i investicija Buzecani i dalje ocekuju i pomoc države, razlicitih ministarstava i EU-fondova na koje su u posljednjih godinu dana kandidirali veliki broj projekata. Kao posljednji pozitivan primjer gradonacelnik je izdvojio natjecaj Regione Veneto na kojem je Buzet dobio bespovratnih 352.000 kuna za obnovu kaštela Pietra Pelosa.

- Iako je dinamika sporija od naših želja, rezultati su ipak vidljivi pa se tako nastavljaju graditi kilometri novih vodovodnih ogranaka po Buzeštini. Izgradena je hidroforska stanica u Starom gradu Buzetu. Uskoro bi Istarski vodozaštitni sustav trebao poceti graditi kanalizacijski sustav Roca, a Hrvatske ceste sanirati oko 1.600 metara državne ceste Buzet - Lupoglav s time da u sljedece dvije godine ocekuje dovršetak sanacije ove kriticne dionice, rekao je Flego. Osvrnuo se i na srpanjski boravak hrvatskog i slovenskog predsjednika u Buzetu.

- Više sam nego zadovoljan reakcijom slovenske strane tako da vrlo brzo možemo ocekivati znacajne investicije u proširenje i infrastrukturu granicnog prijelaza Socerga (Požane) te obnovu ceste Gracišce - Socerga kao našu najvažniju cestovnu vezu s Europom, rekao je Flego. Napomenuo je da se u Buzetu argumentirano bore za zadržavanje prava i obveza iz zakona o brdsko-planinskom podrucju.

Istaknuo je i da puno ocekuju od gospodarske zone Mala Huba koja bi nakon što je Grad postao vlasnik zemljišta i proveo javno nadmetanje za prodaju trebala postati novi zamašnjak gospodarskog razvoja Buzeštine, a ohrabruju i najave poduzetnika o pocetku novih gospodarskih aktivnosti.


Podijeli: Facebook Twiter