Grad Pazin školi duguje pola milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osnovna škola Vladimira Nazora iz Pazina lani je uprihodila 31,2 milijuna kuna, a potrošila 31,3 milijuna, ostvarivši manjak od 83,4 tisuce. To proizlazi iz financijskog izvješca koje je Vijecu grada Pazina podnio Stanko Družeta, ravnatelj pazinske osnovne škole. Prihodi iz državnog proracuna iznose 20,6 tisuca, a iz gradskog, uz vlastite prihode škole, 10,6 tisuca kuna.

Iako se financijsko poslovanje škole, ostvareno s indeksom od 99,3 posto, može smatrati zadovoljavajucim, Družeta ipak nije u potpunosti zadovoljan - Grad Pazin, naime, školi duguje pola milijuna kuna!

Vladinom odlukom o kriterijima i mjerilima za osiguranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog školstva za 2011. godinu ukupna sredstva umanjena su za 653,7 tisuca kuna u odnosu na godinu prije. Sredstva su prema tim kriterijima doznacena Gradu, ali buduci da ih nije, iako je bio obavezan, raspodijelio, na dan 31. sijecnja 2012. bio je školi dužan 292 tisuce kuna decentraliziranih sredstava za 2009. i 2010. te 99,9 tisuca kuna decentraliziranih sredstava za 2011. godinu.

Uz to dužan je još 55,4 tisuce koje je Opcina Cerovlje u 2011. doznacila za radove i opremu škole u Cerovlju te 58,8 tisuca kuna za bruto place produženog boravka, asistenta i sufinanciranje školske kuhinje. Ukupno oko 506 tisuca kuna!

Gradonacelnik Renato Krulcic naglasio je u raspravi da je proracun Pazina za 2011., zbog promjene Vladine porezne politike tijekom godine, naglo smanjen za više od 20 posto. Doda li se tomu neispunjavanje financijskih obaveza jedinica lokalne samouprave prema Pazinu, Grad se kao osnivac osnovne škole i vrtica našao u problemima. Zbog svega toga došla je u pitanje isplata placa djelatnicima vrtica pa je u tom trenutku preusmjeravanje novca bilo jedino moguce rješenje.

"Grad ce u ovoj i u 2013. godini školi uplatiti novac koji duguje školi", rekao je Krulcic te dodao da je 99,9 tisuca kuna vec uplaceno. No, iz gradonacelnikova izlaganja pred vijecnicima može se zakljuciti da ostatak nece biti tako jednostavno vratiti. (M. RIMANIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter