Grad Pazin raspisao natječaj za dodjelu sredstava udrugama

Renato Krulčić i Nevija Srdoč   (M. RIMANIĆ)
Renato Krulčić i Nevija Srdoč (M. RIMANIĆ)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić pozvao je na konferenciji za novinare udruge koje djeluju na području grada da se prijave na natječaje za financiranje aktivnosti civilnog sektora. Ovo je treći ciklus u koji Grad ulazi po principu javnog poziva, kaže Krulčić uvjeren u veliki odaziv udruga kako bi se primjereno raspodjela sredstva namijenjena za rad civilnog sektora. 

Više nego lani

U sklopu priprema za prijave održat će se radionice na kojima će se predstavnike udruga poučiti o provedbi natječaja i pripremi natječajne dokumentacije. Krulčić dodaje kako u Pazinu djeluje 120 udruga, od toga 80 u području društvenih djelatnosti, a 40 u području sporta. Sve one, kaže, predstavljaju bogatstvo Pazina jer zadovoljavaju mnoge potrebe građana. Uz to kroz civilni sektor provodi se edukacija građana o raznim njihovim potrebama i građanskim pravima, ali i nadopunjuje se pružanje usluga i dobara u onim segmentima u kojima institucije, kroz zakonodavni okvir, ne mogu prepoznati potrebe na terenu. Upravo u ovom djelu udruge svojim radom i angažmanom pružaju usluge koje građanima nisu dostupne ili su zanemarene na državnoj ili lokalnoj razini. 

Krulčić je naglasio kako Grad Pazin građane i civilni sektor uključuje u procese planiranja strateških dokumenata, donošenje raznih akata, gradskog proračuna, a kroz vijeća, povjerenstva i radne timove time se građanima nastoji poboljšati kvaliteta života. 

-Stoga želimo što kvalitetnije rasporediti ograničene resurse Grada Pazina, a usluge učiniti dostupnijima, kvalitetnijima i ekonomičnijima", istako je Krulčić dodajući kako je u ovoj godini u gradskom proračunu za rad civilnog sektora planirano 2,8 milijuna kuna, a od čega će 1,3 milijuna biti raspodijeljeno putem natječaja, što je 800 tisuća kuna više nego lani. 

Radionice za prijavitelje

- U Gradu Pazinu smatramo da je civilni sektor jedna od ključnih razvojnih poluga, jer se udrugama koje osnaže omogućuje i otvaranje radnih mjesta, rekla je Nevija Srdoč, pročelnica pazinskog Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti. Napomenuvši kako su raspisani natječaji za financiranje programa, projekta i manifestacija, dakle o financijskom suportu udruga u društvenim i djelatnostima i sportu. Raspisan je i natječaj za dodjelu 14 gradskih prostora, zapravo radi o prostorima onih udruga kojima su istekli ugovori. Natječaji traju do 27. veljače, rekla je Srdoč, dodajući kako će se 660 tisuća kuna rasporediti Zajednici sportskih udruga koja će ih rasporediti klubovima i sportskim udrugama. 

-Ove godine nastojimo udrugama olakšati i pojednostavili natječaju dokumentaciju, a u radionicama će se članovi udruga informirati o raznim pitanjima i rješavanju nejasnoća", poručila je Srdoč i pozvala sve zainteresirane da se uključe u rad radionica kako bi njihove udruge mogle uspješno sudjelovati u natječaju i ostvariti sredstva za svoj rad. (M. RIMANIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter