Grad oprašta zakupnine za prostore i javne površine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opsežni radovi na rekonstrukciji bujskoj Ulici 1. svibnja, koji se u prvoj fazi obavljaju se na Trgu J. B. Tita i na okolnim prostorima, nepovoljno će utjecati na poslovanje i ukupnu gospodarsku i drugu aktivnost ugostitelja, trgovaca i drugih poduzetnika. Pristup njihovim prostorima je ili onemogućen ili vrlo otežan, što su mnogi već osjetili proteklih dana kako traju radovi. Duboki iskopi za cjevovode i druge instalacije zatvorili su najprometniji dio Buja, oko kružnog toka promet je odavno zabranjen, a sva vozila su izmještena izvan radilišta. Iako izvođači radova imaju razumijevanja, pa propuštaju neka vozila do određenih mjesta, poteškoće su evidentne.

U proračunu 72 tisuće kuna manje

Svjesni su toga i u gradskoj upravi, pa je na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća odlučeno da se svim zakupcima poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu ili kojima upravlja Grad, a koji su u dijelu grada u kojemu se obavljaju radovi, oproste zakupnine u cijelosti od 1. studenog ove do 31. siječnja iduće godine.

Ovom odlukom gradski proračun će za tri mjeseca izgubiti oko 57.000 kuna na ime zakupnine. Unatoč oprostu, Grad Buje mora platiti PDV na ugovoreni iznos zakupnine, pa je ukupni gubitak proračuna nešto iznad 72.000 kuna. Ipak, gradska uprava je ovim potezom pokazala razumijevanje za poteškoće, što su podržali svi vijećnici donoseći takvu odluku, iako je bilo razmišljanja kako pomoći i drugima koji ne posluju u gradskim prostorima ili na javnim površinama. O tome je razmišljanja sa sjednice Odbora za gospodarstvo prenio Maunel Vigini, ali ni tada se nije moglo naći pravo rješenje. Neki posluju u vlastitim prostorima, ali neki u privatnom zakupu, a pitanje je hoće li privatni vlasnici prostora kojega daju u najam imati razumijevanja i donijeti sličnu odluku.

Na sjednici Gradskog vijeća je rečeno da Grad nema pravih rješenja za takve zakupce, Grad se može uplitati u privatne međusobne odnose, ali će se razmotriti eventualni zahtjevi zakupaca i korisnika poslovnih prostora.

Oprost zakupnine do konca radova

Inače, čula su se i mišljenja kako su i sami poduzetnici koju posluju u tom dijelu grada bili zainteresirani za rekonstrukciju ulice, mnogi su požurivali gradsku upravu, jer su im fekalije i smrad iz podzemne (često i površinske) kanalizacije zadavili više problema nego sadašnji radovi. U svakom slučaju treba imati strpljenja i razumijevanja, te nadati se da će opsežni radovi koji slijede u Ulici 1. svibnja biti obavljeni u predviđenom roku, do konca siječnja iduće godine. Za sada ide sve po planu, iako se izvođači plaše stanja u Ulici 1. svibnja gdje je nepoznata situacija s podzemnim instalacijama koje nisu ucrtane ni označene, a zastoj bi mogao biti i prilikom eventualnog nailaska na neko arheološko nalazište.

- Ovom smo odlukom pokazali razumijevanje za nastale poteškoće, svima je u interesu da rodovi budu završeni na vrijeme. Napravili smo što u ovom trenutku možemo, a ukoliko se radovi ne završe u predviđenom roku, produžit ćemo za toliko i trajanje odluke o oprostu zakupnine, komentirao je odluku gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter