"Grad od čelika" Matije Debeljuha u galeriji Rigo

"Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" Matije Debeljuha
"Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" Matije Debeljuha

Prvo samostalno predstavljanje vodnjanskog multimedijalnog umjetnika i redatelja Matije Debeljuha u novigradskoj galeriji Rigo je video "Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" koji će se ovdje moći pogledati do 11. svibnja. Projekt je predstavljen u subotu navečer pred novigradskim ljubiteljima umjetnosti i Debeljuhovim prijateljima, a predstavili su ga uz autora ravnateljica Muzeja - Museo Lapidarium Ketrin Milićević Mijošek te povjesničaraka umjetnosti Branka Benčić.

Benčić je istaknula da se Debeljuh ovim radom odmaknuo od svojih prethodnih radova specifične izražajnosti i vizualne karakteristike slike, kojim je najčešće opisivao različita ljudska stanja i emocije te vizualizirao psihobiografiju svojih protagonista kao subjektivno emocionalno polje. U novom su radu u kojem predstavlja grad Zenicu, u pitanju krajolik i izgrađen urbani okoliš, a prostor je gotovo lišen ljudske prisutnosti.

- "Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" strukturira specifičan narativ koji obuhvaća fragmente poetskih i dokumentarnih prizora industrijskih postrojenja željezare što se temelje na promatranju, a razvijaju se kao slijed različitih planova industrijskih proizvodnih pogona koji se izmjenjuje s prizorima grada, scenama prirodno izgrađenog okoliša. U polaganom proteku vremena videoinstalaciju grade pomno kadrirane sekvence prizora tvornice, dima, grada, stabala, rijeke, napuštenih igrališta, navodi u katalogu izložbe Branka Benčić.

Ističe i da u svom radu "autor spaja zanimanje za sliku, kadar, zvuk s gotovo klasičnim zanimanjem za kompoziciju, boju, svjetlo i pejzaž, dok je pažnja usmjerena i na oblikovanje zvučnog krajolika koji ima važnu ulogu u stvaranju doživljaja i ozračja. Pažljivo kadrirajući prizore pred gledatelja izlaže ikonografiju industrijskog grada u nastajanju, razvijajući narativ vizualnim predodžbama i zvučnim slikama koje sudjeluju u formiranju niza asocijacija".

Matija Debeljuh je izlagao na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj, Europi i SAD-u. Njegovi su eksperimentalni filmovi i videouraci nagrađivani na raznim međunarodnim festivalima. Zenicu, rodni grad svoje majke, opisao je kao grad koji mu se duboko urezao u pamćenje i sa svojim visokim pećima, dimnjacima koji ispuštaju paru i arhitekturom željezare koja prožima cijeli grad te da je uvijek u njemu budio maštu, pa ga je to i potaknulo na ovaj osmominutni videoprojekt. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter