Grad nema jasnu gospodarsku viziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mjere štednje potrebne su danas više nego ikad, ali je smanjenje placa gradskim službenicima za deset posto, koje je najavio gradonacelnik Giovanni Sponza, samo kozmeticki potez", rekao je na konferenciji za novinare u cetvrtak celnik rovinjskog ogranka Ladonje Ivo Uccio Miletic.

"Nema pomaka dok Grad ne pocne povecavati svoje prihode jacanjem poslovnih aktivnosti. Na to smo upozoravali kada se ulazilo u velike investicije umjesto da se poticao razvoj poduzetništva, koji bi donio svjež novac", istaknuo je Miletic te izrazio bojazan da realizacija poduzetnicke zone Gripole-Spine nece dati potreban zamah gospodarstvu buduci da je planirana na zemljištu koje je vecinom u privatnom vlasništvu, pa ce ga poduzetnici teško otkupiti.

Po njegovim saznanjima, zainteresiranost za zonu fingirat ce se preseljenjem Komunalnog servisa, što ce donijeti još vece i nepotrebne troškove. "Zonu je trebalo planirati na zemljištu koje je pretežito u gradskom i državnom vlasništvu. Sada je kasno za zaokret pa treba sve uciniti da zaživi na podrucju Gripole-Spine", rekao je.

"Grad nema jasne vizije o potencijalu poduzetnika na svom podrucju. Zadnji put anketirao ih je prije desetak godina. Stoga predlažemo da se organizira okrugli stol s Hrvatskom gospodarskom komorom, Udruženjem obrtnika i agencijom IDA na kojem ce se vidjeti kakav je interes za ulaganje u zonu. Potom treba održati tematsku sjednicu Gradskog vijeca na kojoj ce se usvojiti mjere poticanja poduzetnika za ulaganja i model suradnje s ulagacima", rekao je Miletic.

Koliko je Gradu stalo do suradnje s lokalnim poduzetnicima, vijecnik Ladonje Raoul Privileggio ilustrirao je natjecajem za nabavku novogodišnjih poklona za umirovljenike, teškim više od 750 tisuca kuna. Objavljen je u Narodnim novinama pa rovinjski poduzetnici nisu ni znali za njega. Štedjelo se na objavi u dnevnom tisku, a otkupljena je cijela stranica da bi gradonacelnik iznio svoja stajališta o dogradnji zgrade Gimnazije.

"Možda tih 750 tisuca kuna ne bi spasilo naše poduzetnike, ali bi im pomoglo da prebrode teškoce u kojima se nalaze. Oni pune proracun i zapošljavaju ovdašnje gradane pa im je trebalo pružiti priliku da se natjecu", istaknuo je Privileggio.


Podijeli: Facebook Twiter