Grad ne zna vratiti život Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik rovinjske Ladonje Ivo Uccio Miletic govorio je na dansšnjoj konferenciji za novinare o daljnjem odumiranju povijesne jezgre Rovinja zimi, kada se zatvara vecina lokala. Po njemu, gradski celnici, navikli na sigurne proracunske place, bez iskustva neizvjesnog rada u realnom sektoru, nemaju sluha za inicijative da se u starom gradu nešto poboljša.

- Na naše pitanje gradonacelnik Giovanni Sponza je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeca rekao da ni on ni njegov strucni tim nisu za zimsko otvaranje rampi u pješackoj zoni jer to obrtnicima koji tu posluju ne bi znacilo ništa. Svjedoci smo medutim da se vecina ducana i ostalih radnji zimi zatvara i da svi koji mogu bježe iz centra. Stoga ne znam na temelju cega je gradonacelnik zakljucio da otvaranje prometa ne bi pomoglo vlasnicima lokala, rekao je Miletic.

Zbog ovakve politike Miletic kaže da stanovnici starog dijela grada zbog svake sitnice moraju u trgovacke centre na periferiji. Napomenuo je da je slicno ovoj prošla i njihova inicijativa da se obrtnicima koji imaju lokale u središtu grada osigura besplatno parking mjesto, barem zimi, kada nema gužve na parkiralištu.

- Grad bez vizije i strategije dalje na želi odustati od nameta koji Rovinj vuku u zimsku letargiju. Posljedice ocito nikoga na zanimaju, a danas mi je muka nekoga povesti skupo obnovljenom Carerom i vidjeti koliki su lokali zatvoreni, zakljucio je Miletic.

Rovinjska Ladonja osvrnula se i na probleme s vezivanjem plovila. Marko Srecec je, podsjetivši na peticiju koju je potpisalo 128 vlasnika camaca, rekao da Lucka uprava ne pruža uslugu koju je ugovorom ponudila vlasnicima plovila. Po njegovim rijecima, da bi netko naplacivao vez dužan ga je izgraditi i garantirati njegovu sigurnost. Spornim ugovorom Lucka uprava medutim nudi naplacivanje vezova ciju su izradu i postavljenje financirali sami vlasnici plovila.

- Vlasnici plovila u gradskoj luci su uvijek bili prepušteni sami sebi kada su trebali osigurati vez. Njihova je želja da zakonski ovlaštena Lucka uprava uvede red u luci, o svom trošku postavi sigurne vezove i osigura siguran i nesmetan privez plovila. U tom slucaju vjerujemo da bi svi bez problema potpisali ugovor, zakljucio je Srecec.


Podijeli: Facebook Twiter