Grad legalizirao i kuću i antenu Janka Žužića

Kuća je legalizirana zajedno santenom zamaskiranom u dimnjak (Arhiva)
Kuća je legalizirana zajedno santenom zamaskiranom u dimnjak (Arhiva)

Antena mobilnog operatera na kući Janka Žužića na Monte Magnu, oko koje se već duže vrijeme lome koplja, postala je legalna. Naime, još početkom prosinca 2012. Odsjek za gradnju Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule u ponovljenom postupku izdalo je rješenje kojim se ozakonjuje nezakonita stambena zgrada investitora Janka i Vlaste Žužić te Ivana Vidulina, na adresi Monte Magno 36.

Kuća je, kako piše u rješenju, legalizirana zajedno s antenskim sustavom mobilnog operatera postavljenim na krovu zgrade u maski kao dimnjak.

Prije gotovo godinu dana investitori su Gradu podnijeli zahtjev za legaliziranje nezakonito izgrađene kuće, a nakon provedenog postupka Grad im je izdao rješenje kojim se zgrada legalizira zajedno s antenskim sustavom koji je na njoj bio postavljen, unatoč tome što je građevinska inspekcija još ranije donijela rješenje da sporna antena nije legalna jer je postavljena na nelegalnoj građevini te ju treba ukloniti.

Budući da su, prvenstveno zbog straha od zračenja i njegova utjecanja na zdravlje, i prije tog prvog ozakonjenja žalbu na rješenje podnijeli prvi susjedi Vlado Benčić i Ljiljana Batinović, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poništilo je prvostupanjsko rješenje i predmet vratilo na ponovni postupak jer se zgrada trebala, kako je tada pisalo, promatrati u cjelini, odnosno sa spornom antenom mobilnog operatera.

Stoga je na temelju drugostupanjskog rješenja Grad pozvao investitore da dostave izmijenjeni i dopunjeni arhitektonski snimak izvedenog stanja u kojem će biti prikazana zgrada u cjelini, s antenom mobilnog operatera, što su oni i učinili. U ponovljenom postupku stranke nisu pozvane na uvid u novi arhitektonski snimak jer je, kako piše u rješenju Grada, iz ranijeg bilo razvidno od čega se sastoji nezakonita gradnja, kao i položaj bazne stanice mobilnog operatera, a oni su već ranije iznijeli razloge protivljenju izdavanja rješenja.

Kao glavni razlog susjedi navode činjenicu da se tu nalazi antena mobilnog operatera koja je nelegalna i zbog čega je još u siječnju 2011. građevinska inspekcija naložila njeno uklanjanje. Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima antena se, naime, može postaviti bez ishođenja lokacijske dozvole i potvrde glavnog projekta samo na građevine koje imaju građevinsku i uporabnu dozvolu, što sporna zgrada nije imala.

No, bez obzira na sve pritužbe susjeda i rješenje inspekcije o uklanjanju antene, Grad je u ponovljenom postupku nanovo utvrdio da ne postoje zakonom predviđene zapreke za ozakonjenje nezakonito izgrađene zgrade s baznom postajom mobilnog operatera, uz pojašnjenje da su investitori zahtjev za izdavanje rješenja o izvedenom stanju podnijeli pravovremeno, odnosno prije 31. prosinca 2012. pa spomenuto rješenje o uklanjanju antene nema utjecaja na izdavanje rješenja. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter