Grad Labin: Rebalans popraćen negodovanjem oporbe

Oporbeni vijećnici smatraju da je previše novca potrošeno na uređenje gradske knjižnice u bivšoj direkciji rudnika (I. RADIĆ)
Oporbeni vijećnici smatraju da je previše novca potrošeno na uređenje gradske knjižnice u bivšoj direkciji rudnika (I. RADIĆ)

Proračun Grada Labina na zadnjoj je sjednici vijeća, uz suzdržanost predstavnika oporbe, smanjen za četiri milijuna kuna, na 77,6 milijuna. Razlika je na koncu ipak manja zahvaljujući prenijetom višku sredstava iz prošle godine, s kojim budžet u konačnici, nakon prvog rebalansa, iznosi 80 milijuna kuna.

Smanjenju je najviše kumovao izostanak dijela očekivane pomoći iz državnog proračuna od 2,5 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture u poduzetničkoj zoni Vinež II, izradu idejnog projekta obilaznice starogradske jezgre i projektiranje te obnovu infrastrukture u starom Labinu. Kalkulirani su i manji prihodi od prodaje imovine za čak 2,2 milijuna kuna, pa se aktualna dogradnja jaslica u Labinu ne financira iz tog izvora nego lanjskog proračunskog viška te prihoda od poreza.

Potonje je moguće jer se očekuje ubrati čak 2,1 milijun kuna više poreza od prvotnog plana, pri čemu se najveće uvećanje, 1,5 milijuna, odnosi na porez i prirez od plaća građana.

Oporbeni vijećnici kritizirali su i brisanje stavki poput izgradnje parkirališta u Rapcu (zbog slabije naplate komunalnog doprinos), izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju pročistača u Labinu i izgradnju onog u Rapcu (zbog ukinute naknade za priključenje na vodovod i kanalizaciju).

- Novac se ne troši prema stvarnim potrebama građana. Da se slušalo nas iz oporbe, knjižnica bi, primjerice, manje koštala. Mada nitko ne može poreći da je lijepa, Labin si takvu cijenu ne može priuštiti. Počnimo trošiti onoliko koliko bismo trebali, a ne težiti da nam projekti budu najljepši, pozvao je Silvano Vlačić, nositelj nezavisne liste Ulika.

Prema riječima gradonačelnika Tulija Demetlike, uređenje Pjacala stajalo je 21 milijun kuna, pri čemu se 12 milijuna odnosi na novu gradsku knjižnicu u bivšoj direkciji rudnika.

Željko Ernečić, zastupnik SDP-a, pak, smatra da neki projekti, poput starogradske infrastrukture i pročistača, iz proračuna "nestaju" već čitavo desetljeće. "To samo potvrđuje da gradska uprava nema volje da se ti poslovi realiziraju, već se u budžet uvrštavaju u predizborne svrhe", kazao je Ernečić. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter