Grad krpa proracun porezom na terase

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prvo su nam digli cijenu poreza za korištenje javnih površina za ugostiteljske terase za sto posto, a sada ga velikodušno smanjuju za 15 posto. Želimo demantirati gradonacelnikove izjave na prošlom Gradskom vijecu da je visina zakupa za ovu godinu smanjena jer su neprihvatljive i jednostrane.

Nisu dali usporedbe s drugim gradovima i nisu rekli da su porecke terase ionako najskuplje u Hrvatskoj", tvrdi Daniel Šaškin, jedan od predstavnika tima poreckih ugostitelja zaduženog za pregovore s gradonacelnikom o porezu na terase.

Grad Porec
je odlukom vijeca sredinom ožujka podigao iznos poreza na ugostiteljske terase od cetiri do 14 kuna dnevno po kvadratu i smanjio broj zona sa šest na cetiri, što je izazvalo buru negodovanja ugostitelja. Uslijedio je sastanak s predstavnicima Grada i Udruženjem obrtnika te je na prošloj sjednici Gradskog vijeca krajem svibnja usvojen gradonacelnikov prijedlog da se visina poreza smanji za 15 posto, i to samo u drugoj zoni.

Kako kažu Šaškin, Dean Cvek i Vlado Žufic, predstavnici tima ugostitelja, rijec je o neprihvatljivom smanjenju jer su cijene najma poreckih terasa bile i ostale daleko najskuplje u Hrvatskoj, skuplje cak i od dubrovackog Straduna, rijeckog korza i Zadra.



"Vlast u gradu je neorganizirana i krpaju proracun kada i kako se sjete od cega bi mogli nešto naplatiti. Tako su se sjetili ugostitelja. Porez na porecke terase veci je od onoga u Veneciji. Imamo podatak da za terasu od sto kvadrata na trgu sv. Marka placaju 25 tisuca eura godišnje, dok bi za tu istu površinu u Porecu trebalo platiti 31 tisucu eura godišnje", veli Cvek.

Žufic dodaje da su ugostitelji ogorceni gradonacelnikovim izjavama na vijecu u kojima kaže je to "maksimalni ustupak koji Grad može uciniti ove godine, te je to približno 600 kuna dnevno i nije preskupo ako znamo da stižu zahtjevi za nove terase".

"U Umagu je cijena terasa cak šest puta jeftinija nego u Porecu. Zašto gradonacelnik nije prikazao usporedbu s drugim gradovima, što bi bilo ono najvažnije, i da tako javnosti pokaže koliko smo mi iz branše ošteceni u odnosu na kolege iz Rovinja i drugih gradova, sve do Dubrovnika. Svi smanjuju namete, a Porecu se oni povisuju", veli Žufic.

"Odredili su da za placanje u avansu cijena iznosi 10 posto manje, ali nitko od nas nema taj novac na pocetku sezone. Sve preko godine je krpanje, preživljavanje, da bi se u sezoni nešto zaradilo. Nemamo ni podjelu tko ima terasu cijelu godinu, tko placa pola godine, tko redovno placa, a tko ne, nema nikakvih pogodnosti", dodaje Žufic.

Cvek podsjeca da su odluke o povecanju poreza na terase donesene bez prethodne konzultacije s ugostiteljima, cime su dovedeni pred gotov cin.

Šaškin dodaje da se ugostitelji nece olako pomiriti s poskupljenjem terasa jer gradonacelnikove izjave "nisu smanjenje, nego farbanje ociju", te ce do pravde ici i sudskim putem.

"Mi mislimo raditi od ovog posla, a ne preživljavati. Ovime nam dovode u pitanje egzistenciju. Tu je 60 familija ugostitelja, plus devet, deset radnika, puno ljudi u gradu živi od ovih terasa", zakljucuje Šaškin.


Podijeli: Facebook Twiter