"Grad izobilja" za najbolji glazbeni dokumentarac

Iz filma 'Grad izobilja' (Arhiva/Dejan ŠTIFANIĆ)
Iz filma 'Grad izobilja' (Arhiva/Dejan ŠTIFANIĆ)

Premijernim prikazivanjem kratkometražnog dokumentarca "Hip hop u Vinkovcima" o aktualnoj vinkovačkoj hip hop sceni sutra počinje Festival dokumentarnog rock filma (DORF) koji u tome gradu osmu godinu zaredom organizira vinkovačka Udruga ljubitelja filma "RARE".

Na ovogodišnjem DORF-u, koji će se održati od 6. do 9. ožujka na rekordnih sedam lokacija u Vinkovcima, bit će prikazano 10 filmova u regionalnoj te pet u međunarodnoj selekciji.

U regionalnoj selekciji bit će između ostalog prikazan film "Grad izobilja" Mladena Medića i Zlatka Gotovca o pulskoj rock sceni od kraja 1970-ih do početka devedesetih. Gotovac i Medić dugo su godina stvarali ovaj film i u njega ubacili sve najznačajnije aktere pulske alternativne scene koja je uz to dugo vremena smatrana jednom od najjačih na ovim prostorima. Da su odabrali pravu temu i zaintrigirali gledatelje u Puli pokazale su i rasprodane projekcije u kinu Valli.

Od ostalih hrvatskih filmova na DORH-u bit će prikazani "Živim u barakama" Željka Kovačevića, "Hrvatska rapsodija: Maksim Mrvica" Brune Bajić, "Zoffski grč" Zorana Kreme, "Earl Jones je bija u pravu" Matka Petrića, "Mulj/Live at Medika" Matije Tomića i Gorana Nježića te "Odlazak ribara" Gordana Topića, slovenski filmovi "Damir Avdić - Pravi čovjek za kapitalizam" Dušana Moraveca i "Stariji parazit ili tko je Marko Brecelj" Janeza Burgera, te srbijanski film "Glazba je univerzalni jezik" Miloša Drobnjakovića.

Ti filmovi konkurirat će i za pobjednika 8. DORF-a kojemu će pripasti skulptura, rad makedonske umjetnice Marije Miloševske. O najboljem filmu festivala odlučivat će žiri u kojemu će biti filmska i TV redateljica i pobjednica DORF-a Ines Pletikos, filmski i TV-redatelj te montažer Damir Čučić i selektor festivala Cinema City iz Novog Sada Petar Protić.

Već drugu godinu, u suradnji s Klasik TV-om iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu od 10 tisuća kn za najbolji scenarij glazbenog dokumentarca. O dobitniku nagrade odlučuje žiri u sastavu Igor Tomljanović, Brankica Drašković i Toni Šarić.

U međunarodnoj selekciji na 8. DORF-u bit će prikazani filmov "Every Everything – The Music, Life &Times of Grant Hart" Gormana Becharda iz SAD, "Zemlja nojeva" Alekseya Igudesmana iz Austrije, "Get action" Junyaa Konda iz Japana kojemu će ovo biti i europska premijera, "Telvin" Okana Avcija iz Turske te "Otkivanje Salone" Nayoa Titzina iz Bugarske. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter