"Grad izobilja" o zlatnim trenucima pulske subkulture

Medić i Gotovac s plakatom za film (M. RADIĆ)
Medić i Gotovac s plakatom za film (M. RADIĆ)

"Grad izobilja", dokumentarni film o subkulturnoj glazbenoj sceni i društvenim prilikama u Puli u vremenu od 1978. do 1991. - bit će premijerno prikazan u petak u pulskom Kinu Valli, nakon čega slijede dnevne reprize do utorka.

Kako kažu autori, ovaj dokumentarac progovara o najznačajnijim trenucima pulske subkulturne glazbene scene u vremenu od 1978. do 1991. Prvi dani punka, eksplozija novovalnih bendova, hard rock, heavy metal, društveno-političke prilike toga vremena, što Pula jest i nije imala, zašto je nekada bilo bolje nego danas i o još mnogim zanimljivostima vremena koje je ostavljalo velike tragove - o tome se prvi put progovara u "Gradu izobilja".

Na dokumentarcu "Grad izobilja" radi se od 2005. s tim da još početkom ovog tjedna dokumentarac nije bio do kraja montiran što su nam rekli Zlatko Gotovac koji je scenarist i redatelj te Mladen Medić koji je scenarist, redatelj, snimatelj i montažer. S njima je surađivala i Mihaela Tikvicki koja je i koordinatorica projekta, dok produkciju potpisuju Virus Art Core i Udruga Syntheses. Film su financijski pomogli Grad Pula, Istarska županija i Klub Uljanik. Tu je još i Marko Račan koji je pomogao kod nabavke materijala i snimanja.

- Imali smo dosta drugačiji plan u startu. Htjeli smo zabilježiti devedesete godine, vrijeme kada smo bili aktivni u muzici. Razmišljali smo kako da krenemo, možda s vremenom kada su KUD Idijoti bili stasali, ali kako stalno saznaješ nove informacije skužili smo što moramo učiniti - da moramo otići u vrijeme kada je punk stigao u Pulu, a to je 1978. Onda smo doznali za grupu Problemi i istraživali dalje, što je otišlo u sasvim nepredviđenom smjeru, priča nam Zlatko Gotovac.

Upoznali su na desetke osoba koje su im iznosile informacije, sastajali se s njima i družili na raznim mjestima te sklopili mnoga prijateljstva. Na koncu su napravili intervjue sa gotovo 60 sugovornika, od kojih će se većina pojaviti u filmu.

To su predstavnici pulske novovalne scene, uključujući hard rockere i metalce, te osobe sa strane koje su pratile scenu, poput novinarki časopisa Pet ili Miše Tikvickog koji je bio tehničar na Radio Puli i snimao je KUD Idijote, Novi put, 052, pa Damira Burića kao aktera novovalne scene te potom i menadžera, organizatora manifestacija.

Među sugovornicima su i Romeo Đomlija, Marino Piuko, Duško Vujat, Dean Pavletić Tone, Dean Bagar, Valter Šćulac, Zoran Todorović Todor, Miroslav Mocko, Pino Ivančić, Dražen Majić i mnogi drugi.

Audio snimke nabavljali su sa svih strana, od sugovornika, a nešto su nabavili u Zagrebu ili Ljubljani.

Materijala za film, starog i novog, bilo je nekih devet i pol sati i to nakon što se odvojilo ono što bi moglo biti zanimljivo. U završnu verziju Medić će morati ugurati nešto manje od dva sata. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

Nakon projekcije koncerti u Uljaniku

Ukratko, za "Grad izobilja" intervjuirano je nešto malo manje od 60 sugovornika koji govore u prosjeku sat vremena, sakupljeno je oko dvije i pol tisuće fotografija i četrdesetak demo, zvučnih zapisa koji nikad nisu na jednom mjestu na taj način prezentirani, u 105 minuta, a tisuće sati je utrošeno da bi "Grad izobilja" ugledao mrak jedine pulske kino dvorane.

Koliko čujemo, veći je interes za ulaznice za "Grad izobilja" nego za "Hobita", no za rezervacije bi trebalo posjetiti stranice kina Valli. Nakon projekcije slijedi after party u pulskom klubu Uljanik u sklopu kojega će nastupiti Sake i Monah, te DJ Alex uz izbor najboljeg iz svijeta rock, punk, new wave, alter, metal glazbe sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Reprize su u subotu u 19.30, u nedjelju i ponedjeljak 17 sati te u utorak u 22 sata.

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter