Grad ispravlja katastarske granice na Muzilu

Muzil (N. LAZAREVIĆ)
Muzil (N. LAZAREVIĆ)

Nakon "vrućeg" srpnja kada je na sjednici pulskog Gradskog vijeća, uz oštro protivljenje oporbenih vijećnika, odlučeno da će se pokrenuti postupak za realizaciju razvojnog projekta Muzil, odnosno nakon što je Vijeće podržalo prijedlog javnog poziva za iskazivanje interesa za realizaciju tog projekta koji namjerava provesti Vlada Republike Hrvatske, početkom rujna ponovno je zakuhalo na tu temu. U gradskim se kuloarima, naime, pojavila neslužbena informacija da je Grad Pula nedavno upisao vlasništvo nad cijelim Muzilom, a sve na temelju drugostupanjske presude kojeg je Grad vodio u postupku s državom.

Ispravljena greška

Iako se već "na prvu" činilo da se radi o potpuno promašenoj informaciji, zlu ne trebalo, provjerili smo u Gradu Puli odakle su i potvrdili da je informacija - netočna.

- Grad Pula nije upisao vlasništvo nad cijelim Muzilom te ne postoji nikakva drugostupanjska presuda u postupku s državom već je Državna geodetska uprava, odnosno područni ured za katastar Pula izvršio uvid u stanje katastarskog operata za nekoliko katastarskih čestica na lokaciji Muzil te je izvršen ispravak greške u pogledu prikaza međa između pojedinih katastarskih čestica, izvijestili su iz Grada Pule.

Nadalje, izvijestili su nas da je posljednja službena verzija analognog katastarskog plana rađena prije otprilike sto godina, a budući je to područje koristila vojska, nikada nije obuhvaćeno promjenama.

- Zaključno, riječ je o ispravkama tehničke prirode u sklopu redovnog održavanja katastarskog operata, pojasnili su.

Kako bilo, jasno je da nas čeka vrlo zanimljiva jesen oko priče o Muzilu. Zadnje što je učinjeno po tom pitanju je odluka pulskog Gradskog vijeća o pokretanju postupka za realizaciju razvojnog projekta, odnosno izdano je zeleno svjetlo za prijedlog Vlade RH za javni poziv zainteresiranim investitorima, jer, podsjetimo, o projektu Muzil odlučuje Vlada RH s obzirom da je velika većina zemljišta u državnom vlasništvu. Riječ je o oko 170 hektara zemljišta, gdje bi prema tom razvojnom državnom projektu trebali niknuti hoteli, marine, muzeji, sportski centar, turistička naselja, golf igralište. Sve bi se to dalo na rok od 99 godina.

Javni poziv u rujnu

Budući da je Grad Pula na Muzilu suvlasnik, morali su izdati suglasnost za razvoj projekta, odnosno prijedlog javnog poziva investitora, a cjelokupnu inicijativu i prijedlog poziva Vlade, podržalo je i Ministarstvo turizma te Državna agencija za upravljanje državnom imovinom. Ministar turizma Darko Lorencin u jeku donošenja prijedloga poziva investitorima, rekao je da će javni poziv investitorima za iskazivanje interesa uputiti početkom rujna i to poziv za Muzil, usporedio s pozivom za Kupare, navodeći da su koristili isti model - redovito davanje objekata u koncesiju, davanje koncesije na kulturno dobro te za pomorsko dobro i plažu. Sve to je bilo sadržano u jednom natječaju na 99 godina, i isti će princip biti primijenjen u Puli.

Kako doznajemo, javni poziv za iskazivanjem interesa još nije raspisan, no navodno se očekuje ovih dana. A predmet javnog poziva investitorima je realizacija razvojnog projekta Muzil koji predviđa osnivanje prava građenja na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija. Predviđa nadalje, osnivanje prava služnosti na katastarskim česticama na kojima prema važećim prostornim planovima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija te dodjela koncesije na pomorskom dobru do 99 godina. Koncept planiranog razvoja razrađen je tako da se planirani sadržaji fokusiraju oko postojećih povijesnih objekata i sadržaja čime je osigurana mogućnost naknadnog planiranja preostalog slobodnog prostora.

Na Muzilu je prema prijedlogu, između ostalog, moguće realizirati turistički smještaj s gotovo 2.300 ležaja, golf igralište s 18 rupa, marine s 280 vezova i sportske lučice s 120 vezova te razne druge društvene sadržaje. (Nera SOFTIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter