Grad i dalje Parlova smješta kod Karoline

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić imenovao je Povjerenstvo za postavljanje spomenika Mati Parlovu, a na čelu povjerenstva je Eros Čakić, akademski kipar, savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost u Upravnom odjelu za kulturu. Članovi povjerenstva su: akademski slikar Borut Skok, akademski kipar Tihomir Hodak, povjesničarka umjetnosti Emina Popović, te profesor likovne umjetnosti Andi Pekica.

Definirati točnu poziciju

Zadaća povjerenstva je utvrditi smjernice za postavljanje spomenika na odabranoj lokaciji, osvjetljenje i hortikulturno uređenje okoliša spomenika, te definirati način i točnu poziciju postavljanja, kao i konačni izgled spomenika i njegovog postamenta. Povjerenstvo bi trebalo dati smjernice prije upućivanja zahtjeva nadležnom Konzervatorskom odjelu.

Od strane Hrvatskog boksačkog saveza i obitelji Parlov, Grad Pula je krajem listopada prošle godine zaprimio službeni zahtjev za postavljanje spomenika hrvatskom sportašu 20. stoljeća. Od Grada je zatraženo da se odredi točna pozicija postavljanja spomenika, i to odabirom između predloženih lokacija – Zlatnih vrata i prostora ispred Amfiteatra. Spomenik je visok 2,5 metra, postavljen na kamenom postamentu visine 90 centimetara, a izradio ga je akademski kipar Anto Jurkić u bronci, dok ga je financirao Hrvatski boksački savez.

Kako stoji u pojašnjenju imenovanja povjerenstva, u odnosu na prostornu i povijesnu vrijednost predloženih lokacija Grad Pula je ponudio još dvije alternativne lokacije za postavljanje predloženog spomenika, a na prijedlog Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova na području Pule gradonačelnik je donio odluku o postavljanju spomenika Mati Parlovu u omanji park između dva ulaza na parkiralište Karolina.

Da li se obitelj predomislila?

Međutim, prema dosadašnjim informacijama, čini se da Grad i dalje radi "račun bez krčmara". Naime, obitelj Parlov, koja je zaštitila ime legendarnog sportaša, u svom zahtjevu je tražila postavljanje spomenika na Korzu kod Zlatnih vrata ili u parku ispod Flavijevske ulice. Grad je, opravdavajući to konzervatorskim odredbama, odbio, te odabrao lokaciju za koju je obitelj smatrala da nije primjerena najvećem hrvatskom sportašu 20. stoljeća. Kako bez dozvole obitelji nema niti postavljanja spomenika, nejasno je zašto Grad i dalje provodi postupak za lokaciju između dva ulaza u Karolinu i da li to znači da se obitelj predomislila. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter