Grad i Brioni na sudu, kolodvor propada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O katastrofalnom stanju autobusnog kolodvora nebrojeno smo puta pisali. Derutna fasada i oljušteni zidovi, zapuštena cekaonica i klupe cesto su bili povod novinarima da potaknu nadležne da se nešto promijeni i da kolodvor napokon pocne sliciti na autobusnu stanicu dostojnu najveceg i najprometnijeg istarskog grada. Kakav dojam ostavlja u špici sezone ne treba ni spominjati jer, osim što ga se vec godinama srame Puljani, u lošem pamcenju sigurno je ostao i brojnim posjetiteljima.

Nakon stišavanja medijske prašine i opravdanja da Grad s kolodvorom ne može uciniti ništa dok se ne riješi spor s tvrtkom Brioni d.d., koja njime upravlja, pokazalo se da se o njemu razmišlja tek onoliko dana koliko se o njemu piše. Pitali smo direktora Briona Antu Kvasinu kada se posljednji put sastao s gradonacelnikom Borisom Mileticem i kako napreduje spor, koji, kao što tvrde obje strane, koci uredenje. Kvasina na to nije znao odgovoriti, rekavši da sporova ima više i da se za to obratimo pulskom Opcinskom sudu, a nije znao precizirati ni kada se susreo s Mileticem.

Svjestan je stanja na kolodvoru, no kaže da bez suglasnosti Grada ne mogu zapoceti sanaciju i uredenje. Po njemu, za kompletnu adaptaciju trebalo bi osigurati oko 3 milijuna eura, dodajuci da bi vecinu sredstava trebao namiriti Grad, dok bi dio sufinancirali Brioni.

- Siguran sam da ce se spor s Gradom brzo riješiti, a to je nedavno potvrdio i procelnik za komunalno uredenje Damir Prhat koji je rekao da je prijedlog nagodbe vec napisan i da cemo se brzo dogovoriti. Pitali smo direktora nije li suludo da putnici uz autobusnu kartu placaju i stanicnu pristojbu kada kolodvor više ne slici na stanicu, na što je rekao da pristojba iznosi nekoliko kuna i da bi je on promijenio, ali da o tome takoder treba odluciti Grad. Naglasio je da se stanicna pristojba nije mijenjala vec 10-ak godina.

Da kolodvor svakim danom sve više propada, potvrduje nam i citateljica (podaci poznati redakciji) koja zbog posla cesto putuje do Rijeke i svakodnevno gleda bijedu najveceg autobusnog kolodvora u Istri. Navikla na zastarjeli i derutni inventar, pohabane nadstrešnice i raspadnute fasade, nedavno se šokirala kada je na pomicnim vratima zatekla montirane klupe.

- Žurila sam u Rijeku, no zbog zabarikadiranog stražnjeg ulaza nisam mogla uci. Nije problem napraviti krug i uci na glavni ulaz, no nije u redu da se na takav nacin tretiraju putnici. Uredno placamo karte koje nisu nimalo jeftine, a zauzvrat imamo autobusni koji slici na štalu.

Da ne govorim o usluzi djelatnika koji jedva prozbore rijec kada ih pitate za dnevni red pa mi se nekoliko puta dogodilo da sam iz njih mora izvlaciti informacije kada autobus stiže, koliko kasni ili kada krece. Ne mogu vjerovati da nitko ne može kupiti nekoliko litara boje i barem prefarbati zidove. Svi se lupaju u prsa da je Pula turisticki grad prepoznatljive kulture i povijesti, a koliko za to ima povoda, najbolje govori dugogodišnja slika na kolodvoru, rekla je citateljica.

Kvasina nam je potvrdio je da su zbog neispravnih kliznih vrata postavili klupe zbog jakog propuha, dodajuci da ce u ponedjeljak postaviti nova klizna vrata. Cini se da je sudski spor s Gradom zasad glavna prepreka zbog cega obnova kolodvora tapka na mjestu, a kada se i to riješi, pitanje je tko ce u ovim vremenima pribaviti cak tri milijuna eura za kompletnu obnovu kolodvora, kojeg se tada više nitko ne bi trebao sramiti.


Podijeli: Facebook Twiter