Grad heroj preskup

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako je prosjecna placa u Hrvatskoj 5.246 kuna, onda smo mi jedna prosjecna hrvatska obitelj. Doduše, nas dvoje zajedno zaradimo malo više od toga. Bez pomoci roditelja i pokojeg posla koji odradim u fušu, teško bismo završavali mjesec, komentira Ivan Kumer, 29-godišnji vukovarski licilac, nakon još jedne potvrde neslavnog drugog mjesta koje Vukovar drži na ljestvici najskupljih gradova u Hrvatskoj (samo je od vecih gradova Pula skuplja).

Prema izracunima Nezavisnih hrvatskih sindikata, cetveroclanoj obitelji u Vukovaru nužno je namaknuti 5.260 kuna. To je neznatno više od prosjecne hrvatske place, a tek dvjestotinjak kuna manje od onoga što Martina i Ivan zajedno zarade.

«Vukovar je definitivno skup», kaže Martina, zaposlenica u kiosku na vukovarskom kolodvoru. Tvrde kako ne pamte kad su potrošacka kolica u velikom trgovackom centru napunili do vrha, a ne pamte ni kad su pogledali film u kinu ili neku kazališnu predstavu, a za oba kulturna dogadaja moraju do 35 kilometara udaljenog Osijeka.

Na upit što još smatraju luksuzom jednoglasno odgovaraju: "Luksuz je otici nedjeljom u Osijek na bazen. Bez 200 kuna za nas troje ne možemo proci." U posljednje vrijeme izbjegavaju i velike trgovine, pa šoping obavljaju u Vukovaru. Vrucinu pobjeduju kupanjem na Vukovarskoj adi jer na more obitelj Kumer ovog ljeta nece otici.


Podijeli: Facebook Twiter