Grad gospodarstva s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti


- Grad Buzet je danas i grad gospodarstva u koji za razliku od prošloga stoljeća, više ljudi dolazi nego što odlazi. Područje je to u čijim trgovačkim društvima, usprkos smanjenju radnika u najznačajnijoj industriji Cimosu, ima 500 radnih mjesta više nego u pretkriznim godinama, sa jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u zemlji i izrazito visokim postotkom zaposlenih, pa su gospodarstvenici nerijetko prinuđeni radnu snagu tražiti van granica našega grada, pa čak i države. U Cimosu koji je polovicom godine dobio privatnog vlasnika, već se ugovaraju novi poslovi, što bi uskoro u pogonima u Buzetu, Roču i Labinu trebalo donijeti otvaranje novih radnih mjesta, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u Narodnom domu, u sklopu Subotine, koja se u povodu blagdana sv. Marije Male 25. put za redom slavi i kao gradski praznik.

Buzet je, naglasio je Žulić, među gradovima koji najviše izdvajaju za poticanje poduzetnika, a jednim od najnižih javnih davanja u Istri i okolnim regijama trudi se omogućiti konkurentnost tvrtkama. - Ponosan sam na nagradu "Grad gospodarstva" koju je Udruga gradova ove godine dodijelila za projekt InCity, a kojem je cilj među ostalim bio ostvariti učinkovit i održiv socijalni dijalog između gospodarstvenika i javne uprave te uključenost gospodarstvenika u kreiranje mjera za poticanje poduzetništva, rekao je Žulić.

Kao i veći dio zemlje, buzetsko područje je i ove godine nastavilo obarati turističke rekorde. Gradonačelnik je istaknuo da je želja sredstvima Europske unije ubrzati revitalizaciju kulturne baštine u turističke svrhe. Zajedno s Općinom Svetvinčenat u sklopu projekta Kulterra u realizaciju je krenula potpuna sanacija kaštela Petrapilosa u vrijednosti od deset milijuna kuna, a u okviru projekta KulTourSpirit, kojem je vodeći partner Grad Pazin, priprema se projektna dokumentacija za rekonstrukciju Palače Moretti te Karolinine kuće u starogradskoj jezgri u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Očekuje se potpis ugovora s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta za rekonstrukciju palače Verzi u iznosu od četiri milijuna kuna EU sredstava, koja će postati poduzetnički inkubator za mlade poduzetnike.

- Putem gradske tvrtke Park odvodnja završava se projektna dokumentacija sustava odvodnje aglomeracije Buzet u vrijednosti preko tri milijuna kuna, što bi u narednim godinama trebao biti najveći projekt komunalne infrastrukture našega grada ikad, vrijedan više od 90 milijuna kuna. EU sredstvima gradit će se i kanalizacijski sustav Ročkog Polja i vodovodnu mrežu Črnice ukupne vrijednosti 9,26 milijuna kuna, a nadamo se i pozitivnom ishodu projekata rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića "Grdelin" od 9,3 milijuna kuna, istaknuo je Žulić te dodao da je Buzet samo protekle i ove godine uključen u realizaciju još deset ostalih EU projekata od ukupno tri milijuna kuna.

Svečanoj sjednici prisustvovale su brojne delegacije gradova i općina iz Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i drugih dijelova Hrvatske, a Žulić je posebno spomenuo tridesetogodišnje prijateljstvo koje Buzet baštini sa Koprom.

- Buzet je povijesno povezan sa slovenskim dijelom Istre, a s Koprom ima i dugogodišnju suradnju na EU projektima i ostalim razvojnim programima. Danas smo nažalost svjedoci ograđivanjima državne granice, koja je posljednjih mjesec dana dodatno pojačana u pojasu graničnog prijelaza Slum-Rakitovec i koja izaziva nelagodu. No ohrabruje činjenica da i sa druge strane granice imamo prijatelje istog načina razmišljanja, jer je život uz granicu uvijek bio isprepleten, rekao je Žulić.

Gradski praznik sumještanima je čestitao župan Valter Flego dok je izaslanik predsjednika hrvatske Vlade, ministar turizma Gari Cappelli, najavio da će se uskoro prezentirati projekti ruralnog razvoja kontinenta tako i segment rekategorizacije smještaja.

- Ministarstvo turizma će u sljedećih mjesec i pol dana, do dva, izići sa jednim sjajnim programom rekategorizacije obiteljskog smještaja čija je priprema pri kraju sa jako dobrim uvjetima kreditiranja, a time naročito ćemo na kontinentu dobiti mogućnost da se revitaliziraju neke kuće koje bi poput nekih u buzetskom starom gradu, mogle itekako imati kvalitetnu funkciju. Buzet i cijeli kontinentalni dio Istre je ogledni primjer kako bi trebalo razvijati turizam na kontinentu, istaknuo je ministar Cappelli te čestitao Istri kao "najturističkijoj županiji" na sjajnim rezultatima s obzirom je od početka godine na svome području smjestila praktički onoliko gostiju koliko Hrvatska ima stanovnika pa se može reći da je Hrvatska bila u Istri. - Hrvatska je u Istri, bila je i bit će, srce Hrvatske je srce Istre, poručio je Cappelli.

- Subotina, kao tradicijska pučka fešta, u povijesnim izvorima spominje se još u 15. stoljeću, naglasio je otvarajući svečanu sjednicu, predsjednik Gradskog vijeća Dejan Jakac. U svečanost je uveo mješoviti pjevački zbor GD Sokol, a nastupila je i muška klapa Pinguentum. U povodu 40 obljetnice pivarstva u Istri svečanost je nastavljena Istarskoj pivovari. Ekonomski konkurentna lokacija, dostupnost kvalitetne vode i očekivanja da će pivovara na rodnoj grudi zadržati stanovništvo te potaknuti razvoj gospodarstva bili su preduvjeti koji su doveli do njena otvaranja 1977. godine.

Uručena gradska priznanja

Za izuzetan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju te poticaj turističkoj promociji Buzeštine, Zlatni grb Grada Buzeta uručen je obiteljskoj tvrtki Karlić tartufi - GIR d.o.o. iz Paladini koja tradiciju tartufarstva prenosi iz generacije u generaciju još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Godišnja nagrada dodijeljena je Alanu Poropatu voditelju udruge "Mali veliki mikrofon", inicijatoru i voditelju istoimenog dječjeg festivala sa 20-godišnjom tradicijom. Dobitnik Godišnje nagrade je i Čedomir Žulić koji se četrdeset godina aktivno bavi boćarskim sportom. Inicijator je osnivanja boćarskog kluba Ročko Polje, današnjeg kluba Istra Aluminij.

Za izuzetne rezultate postignute u redovnom obrazovanju te na natjecanjima, dodijeljeno je sedam pohvalnica osnovcima i srednjoškolcima; Franciski Ivić, Ani Ivančić, Steli Cerovac, Anni Ipša, Eli Mandalenić, Karen Nežić i Jelizaveti Sulimanec. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter