Grad će za Službu spašavanja izdvojiti više od milijun kuna

Sedam plaža pokriva 26 spasioca (M. ANGELINI)
Sedam plaža pokriva 26 spasioca (M. ANGELINI)

Od ove godine sigurnost na pulskim plažama predana je u ruke privatnika - novoosnovanoj tvrtcia pod nazivom Spasilački servis j.d.o.o. Puljanina Tonija Šverka. Tijekom proteklih godina Grad Pula je ispunjavao obvezu organiziranja Službe spašavanja života na vodi. Zašto je ove godine to prepušteno privatniku upitali smo Grad Pulu.

Za dvije godine 1,1 milijun kuna

Kako pojašnjavaju, s obzirom na zakonsku mogućnost prijenosa organizacije i rada službe na gospodarske subjekte registrirane za obavljanje pojedinih djelatnosti, Grad Pula je ove godine proveo postupak javne nabave u cilju poticanja gospodarstva. Na taj način dana je mogućnost svakom zainteresiranom gospodarskom subjektu s područja Republike Hrvatske da podnese svoju ponudu. S odabranim ponuditeljem, koji je zadovoljio uvjete natječaja, sklopljen je okvirni sporazum na dvije godine u iznosu od 1,1 milijun kuna.

- Kriterije za pristup tečaju za osposobljavanje spasioca, kao i uvjete za stjecanje uvjerenja o osposobljenosti spasioca na otvorenim vodama, propisuje Hrvatski Crveni križ, u čijoj je isključivoj nadležnosti i izdavanje uvjerenja, vele iz Grada Pule te dodaju da kandidati, da bi uopće mogli pristupiti tečaju trebaju ispuniti slijedeće uvjete, imati minimalno 18 godina, srednju stručnu spremu ili upisan završni razred srednje škole, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, znanje plivačkih tehnika (kraul i prsno) te moći isplivati 400 metara za manje od osam minuta kao i roniti 25 metara u daljinu.

Nakon uspješno položenog testiranja - ispunjavanja kriterija za pristup tečaju, kandidati moraju položiti i uvjete za stjecanje uvjerenja o osposobljenosti, a koji obuhvaćaju polaganje pismenog inicijalnog testa iz prve pomoći, odslušati sva predavanja te odraditi praktične vježbe nakon čega trebaju položiti završne pismene testovi iz svih nastavnih cjelina te praktični ispit iz nastavnih cjelina prve pomoći i spasilačkih tehnika. Kandidati tečaj plaćaju Hrvatskom Crvenom križu, vlastitim financijskim sredstvima, u iznosu od 400 kuna i uvjerenja o osposobljenosti. Uvjerenje se mora obnavljati svake dvije godine, a važeće uvjerenje uvjet je za zapošljavanje u spasilačkoj službi.

Na pitanje koliko je spasioca zaposlio i koje sve plaže pokriva, Šverko veli kako za sada ma 26 spasioca koji rade od 1. srpnja do 15. rujna, a pokrivaju sedam plaža, odnosno devet punktova. To su Valkane, Gortanova uvala, Mornar, Valovine, Auto kamp Stoja i Puntižela.

- Riječ je o licenciranim spasiocima kojima uvjerenje, nakon položenih tečajeva, daje Crveni križ koji vodi njihovu obuku. Iako je ove godine nestašica spasioca mi smo uspjeli prikupiti dovoljan broj ljudi da na kvalitetan način organiziramo spasilačku službu, veli Šverko.

Upitan da komentira informaciju da je spasioce počeo zapošljavati i prije nego li je formalno dobio posao s Gradom Pula, te je li tvrtku otvorio "na sigurno" Šverko veli da u posao nije ušao preko noći nego je ideju o tome dobio prije par godina kada je surađivao s jednom udrugom iz Italije koja se bavi ovom djelatnošću. (Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter