Grad će sufinancirati kupnju školskih udžbenika

Raviol sa jajetom, kremom od krumpira i fažolom (Foto: Vinistra)
Raviol sa jajetom, kremom od krumpira i fažolom (Foto: Vinistra)

Grad Poreč će sufinancirati kupnju školskih udžbenika u radnih bilježnica u predstojećoj školskoj godini, kazala je dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća na upit hoće li to ove godine financirati gradski budžet. Dakle, kako je pojasnila, sufinancirat će se udžbenici za obvezne predmete za učenike osnovnih i srednjih škola, a u iznosu od sto posto Grad će ih platiti za najosjetljivije skupine građana.

To se odnosi na obitelji samohranih roditelja, zatim na učenike iz jednoroditeljskih obitelji i oni s invaliditetom od 80 do 100 posto. S pola iznosa potrebnih za udžbenike i školski pribor sufinancirat će se đake iz obitelji s troje i više djece, odnosno iz kućanstava koji su korisnici zajamčene minimalne naknade. Također, cijeli će iznos Grad platiti učenicima – korisnicima neke od naknade Centra za socijalnu skrb i ako dolaze iz obitelji koja udovoljava uvjetu da ima prihode do tisuću kuna po članu. Za sve ostale isplaćivat će se novčane naknade, pa će tako polaznici nižih razreda dobiti po 500 kuna, tisuću kuna dobit će đaci u višim razredima osnovne škole, dok će se srednjoškolcima dati 1.500 kuna. Više o tome može se pročitati na službenim web stranicama Grada Poreča.

Pitanje hoće li se ove godine sufinancirati udžbenici postavio je na zadnjem aktualnom satu vijećnik Zoran Zulijani (IDS) kojeg je također zanimala sudbina područne škole u Velom Maju, budući da je u tijeku gradnje nove škole u naselju Finida. Gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da radovi na Finidi teku po planu i nastava će u toj školi, kako je već najavljeno, startati u rujnu 2018. Budući da će ondje biti mjesta za 600-tinjak učenika, škola u Velom Maju će se zatvoriti.

- Naš je prijedlog da se to zdanje rekonstruira i pretvori u društveni dom za potrebe žitelja tog naselja. Plus, ondje će se izgraditi još jedan vrtić s jaslicama, najavio je Peršurić.

Osim na Finidi, pri kraju je gradnja nove područne škole u Žbandaju, u kojoj nastava počinje 4. rujna. Vijećnika Adrijana Jakusa (IDS) interesiralo je hoće li se ondje organizirati produženi boravak, tj. koliko je potrebno djece da bi se to pokrenulo. Pročelnica za društvene djelatnosti Vesna Kordić odgovorila je da će školu u Žbandaju polaziti 80 djece u četiri razreda. Zasad se prijavilo njih 12 za produženi boravak, što je dovoljno da se organizira. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter