Grad ce prodavati derutne i manje atraktivne prostore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem svibnja Vlada je u Sabor na drugo citanje poslala prijedlog Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora. Kada bude usvojen, njime ce se dugogodišnjim zakupcima koji su u prostoru duže od pet godina omoguciti da ga i otkupe.

Radi se o prostorima u vlasništvu države, ali i jedinicama lokalne samouprave. Nakon dorade u drugom citanju utvrdena je jedina izmjena, prema kojoj (za)kupci više ne bi prostor mogli otplacivati obrocno, vec iskljucivo jednokratnom otplatom. Sprema li se Grad Pula na primjenu tog zakona, upitali smo nadležne.

- Vec dugo cekamo donošenje tog zakona, o cemu se intenzivno govori vec šest mjeseci. Znam da je nacrt tog zakona u izradi i prije 15-ak dana je poslan u proceduru donošenja.

Sada cekamo njegovo usvajanje i potom cemo, prema odredbama tog zakona, izmijeniti naše gradske odluke o zakupu poslovnih prostora, rekao je procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat i dodao da je Grad ionako namjeravao prodavati odredene poslovne prostore u svom vlasništvu, pogotovo one koji se ne nalaze na atraktivnim lokacijama ili su u toliko derutnom stanju da se Gradu ne isplati uložiti puno u njihovu obnovu ili se dalje skrbiti o njima i izlagati uzaludno na natjecajima za zakup.

- Sada ce se ti uvjeti izmijeniti i mi cemo krenuti u realizaciju namjeravane prodaje. Doduše, neke smo prodaje i realizirali, i to prostor u Flaciusovoj ulici, koji je bio u izrazito lošem stanju i zahtijevao velika ulaganja. Takoder intenzivno pripremamo natjecaje za prodaju poslovnih prostora u bivšoj vojarni "Vladimir Gortan".

Za potonju smo lokaciji narucili i dobili etažne elaborate, proveli ih i sada kontaktiramo zakupce da vidimo jesu li zainteresirani za kupnju. Doduše, tu su sami zakupci ulagali ogromna sredstva koja se prebijaju s dugogodišnjim zakupom pa smo najprije i zapoceli sa sporadicnim prodajama poslovnih prostora. Kada bude izglasan, ovaj ce zakon taj proces zasigurno još više olakšati i ubrzati, naglasio je Prhat.

Rekao je da povremeno i sami zakupci kontaktiraju Grad u želji da otkupe poslovni prostor koji imaju u zakupu dvadeset, trideset godina. Na upit zna li koliko poslovnih prostora u vlasništvu Grada na temelju ovog zakona može biti prodano i koliko ce se od toga prihodovati u gradskom proracunu, odgovara da je u ovom trenutku o tome prerano govoriti. Naglašava tek da atraktivne poslovne prostore zasigurno nece prodavati.


Podijeli: Facebook Twiter