Grad će izraditi idejno rješenje Valovina

Atraktivna lokacija na kojoj se smješten kamp Valovine (D. MEMEDOVIĆ)
Atraktivna lokacija na kojoj se smješten kamp Valovine (D. MEMEDOVIĆ)

Nedavno je obznanjeno da se Grad Pula uspio uknjižiti kao vlasnik na zemljištu bivšeg vojnog kampa Valovine. Time bi trebale biti dovršene i sve priče o tome hoće li Grad Pula, ili Arenturist, uspjeti dokazati vlasništvo na tom prelijepom dijelu pulske obale, a priče su čak sezale i do treće strane, preko granice, jer su kamp, navodno gradili Slovenci.

Presude u korist Grada

Konačno je, dakle, razriješena i ta dilema te je Grad Pula, kao vlasnik zemljišta, sudskim putem krenuo rješavati i status (bes)pravnih stanara kampa Valovine. Tako im je uručeno čak 105 poziva da se odazovu sudskim raspravama kojima je Grad želio dokazati da smetaju njegov posjed i da svoja privremena prebivališta u kampu moraju napustiti u roku od 60 dana. Neke su rasprave još u tijeku, a druge su već dovršene te su promptno donesene i presude u korist Grada.

Mnogi od stanara kampa svjesni da nemaju nikakve osnove biti tamo te da će morati potražiti drugu adresu, a drugi su te bungalove dobili kao privremeni i nužni smještaj koji se otegnuo na više do 20 godina, te je mnogima palo napamet da se pozovu na dosjelost. No, koliko znamo, to nisu i učinili već odlaze u nove domove. Među sadašnjim stanarima pojavila se i priča da ih se želi maknuti jer Grad ovdje planira turističku izgradnju, a neki kažu da postoji čak i idejno rješenje. Navodno su neki i vidjeli to rješenje prema kojem se na mjestu današnjeg kampa, koji je na prelijepoj poziciji na dijelu obale koja se nastavlja na poluotok Muzil, planira izgraditi čak tri hotela.

Tragom te informacije upitali smo Grad postoje li ikakvi planova i što se njima namjerava graditi na području kampa Valovine.

Planirana izgradnja hotela?

"Grad Pula je zemljišnoknjižni vlasnik cjelokupnog područja na kojem se nalazi kamp Valovine, a sukladno zakonskim propisima, intencija je ovaj prostor staviti u funkciju razvoja Pule", piše u odgovoru Odjela za informiranje Grada Pule.

Kako su nadalje istaknuli, sam interes Grada vezano za tu lokaciju utvrđen je Generalnim urbanističkim planom prema kojemu se pretežiti dio lokacije nalazi u zoni zaštitnih zelenih površina, a manji dio u zoni rekreacije, pa će aktivnosti Grada biti usmjerene prema realizaciji urbanističkog plana.

"Osim navedenih prostorno-planskih mogućnosti, nikakvo drugo rješenje nije definirano", zaključili su iz Grada Pule. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter