Grad će dogodine povremeno održavati Pragrande

Pragrande (N. LAZAREVIĆ)
Pragrande (N. LAZAREVIĆ)

Zašto se područje Pragandea, koje se nalazi u samom središtu grada, ne održava, odnosno ne kosi, pitao je Puljanin koji ističe da se to područje može urediti bez ikakve izgradnje stazica, dječjeg igrališta i sličnog, već je dovoljno ukloniti korov košnjom par puta godišnje da bi se doveo u koliko-toliko uredno stanje. Čitatelj ističe da je Pragrande, ovakav kakav je danas, samo leglo komaraca, zmija i štakora, a njegovim uređenjem prostor bi dobili vlasnici pasa za šetnju s ljubimcima, umjesto da obavljaju nuždu u dječjim pješčanicima, dok bi rekreativci imali gdje trčati, a pulski klinci igrati nogomet.

Iz Grada odgovaraju da se u proračunu za sljedeću godinu planiraju sredstva za povremena održavanja područje Pragrandea do realizacije kvalitetnog i kompletnog uređenja cijele zone. Iz gradske uprave ističu da su prepoznali značaj velikog prostornog potencijala, posebno njegove centralne pozicije.

"Tome svjedoče provedene aktivnosti na osmišljavanju planiranih namjena, odnosno proveden urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje područja Pragrande, čiji su rezultati ugrađeni u GUP. Radi različitih namjena koje se planiraju realizirati (mješovite, poslovne, stambene, društvene, rekreacijske...) potrebno ih je planovima nižeg reda detaljnije razraditi. U međuvremenu će Grad sukladno mogućnostima voditi računa o održavanju zone", kažu u Gradu, ali i ističu da nije cijela površina Pragrandea u gradskom vlasništvu, već dijelom i u privatnom.

Kada se namjerava obilježiti i predstaviti turistima vrijedan rimski mozaik koji je Pula, ni kriva ni dužna, dobila u naslijeđe i za koji je odgovorna, pitanje je čitatelja koji smatra da je trenutno smjerokaz kao iz Alana Forda s ruzinavom ogradom, čime se Puljane sramoti pred svijetom.

Iz Grada kažu da s Arheološkim muzejom Istre djeluju da bi što primjerenije prezentirali i očuvali Mozaik kažnjavanje Dirke, spomenik neprocjenjive kulturne vrijednosti.

"Posljednjih nekoliko godina obavljena je ortofoto snimka mozaika, izrađena je mapacija degradacije spomenika te je promijenjen krov. U planu je priprema i provedba projekta suvremene i primjerenije valorizacije i prezentacije ovog spomenika, koja prethodno pretpostavlja arheološka istraživanja okolnih čestica. Ljetos su, pak, postavljene informativne ploče s QR kodom koje omogućuju da posjetitelji svojim pametnim telefonima dobiju željene informacije o povijesti spomenika", odgovaraju iz Grada i ističu da je skrb nad tim mozaikom u nadležnosti Republike Hrvatske putem Ministarstva kulture i drugih državnih institucija.

Kada će se popraviti pet stuba koje povezuju Arenu s Valerijinim parkom pitanje je čitatelja koji ističe da je riječ o istrošenim stubama kojima svakodnevno u sezoni prođe stotine ljudi. Kako je riječ o, ističe čitatelj, najslikanijem kutku Pule gdje se često mladenci slikaju s Arenom u pozadini, smatra da bi popravak stuba, ali i nova klupa bili itekako poželjni.

"Imajući u vidu loše građevinsko stanje navedenih stuba Grad je već pripremio cjelokupnu dokumentaciju za njihovu temeljitu obnovu, što se planira obaviti do kraja ove, odnosno tijekom sljedeće godine", piše u odgovoru gradske uprave. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter