Grad Buzet ima suglasnost MUP-a za naplatu parkiranja

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Gradski komunalac Park, odnosno Grad Buzet, pravovremeno je ishodovao suglasnost PU istarske na odluku o organizaciji naplate i kontrole parkiranja unutar starogradskih zidina Buzeta. Odgovor je to direktorice Parka Ervine Kisiček na vijećničko pitanje HNS-ovca Branka Rončevića kojeg je zanimalo koliko je do sada uprihodovano od naplate parkinga, koliko kazni izdano i naplaćeno i što će biti s kaznama s obzirom da odluka o regulaciji prometa, kako je ustvrdio, prema mišljenju ureda državne uprave, nije u skladu s zakonom jer nije dobivena prethodna suglasnost.

Obavijesti na tri jezika

- Suglasnost je dobivena 13. lipnja, dakle prije početka naplate i kontrole parkiranja s kojom se započelo 16. lipnja, a doneseni i su i svi drugi potrebni akti, primjerice i sporazum o davanju na korištenje podataka iz evidencije registriranih vozila, kojeg je potpisao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, naglasila je Kisiček.

Uoči početka naplate parkiranja istaknute su obavijesti na tri jezika, po svim oglasnim pločama i uobičajenim obavijesnim lokacijama starogradske jezgre. Kontrolori su nekoliko dana prije početka naplate započeli sa obilascima, i informirali građane o predstojećoj organizaciji i kontroli parkiranja.

Od 16. lipnja do kraja srpnja, od naplate parkiranja unutar starogradske jezgre, SMS-om, parkirnim automatima-kovanicama i kreditnim karticama ostvareno je 10.413 kuna bez PDV-a te izdana 61 dnevna parkirna karta, što iznosi 4.880 kuna bez PDV-a.

Riješili problem parkiranja

U Buzetu su, podsjetimo, za uvođenjem naplate parkiranja u starogradskoj jezgri posegnuli kako bi smanjili broj vozila unutar starogradskih zidina i riješili dugogodišnji problem nedostatka parkirališnog prostora. Svi posjetitelji doduše mogu parkirati u starom gradu, ali će za to platiti, a mogu i besplatno parkirati na parkiralištu kod gradskog groblja te prošetati do starog grada.

Stanarima i poslovnim subjektima u starom gradu, uz korištenje povlaštene parkirne karte, parking je besplatan, a ostalima 10 kuna po satu. Stanari, obveznici plaćanja komunalne naknade, imaju naime pravo koristiti povlaštenu parkirnu kartu uz jednokratnu uplatu od pedeset kuna, koliko iznose troškovi njenog izdavanja. Takozvanu radijsku kartu mogu koristiti na jednom od tri vozila koje su naveli u ugovoru sklopljenom s Parkom.

Omogućava im to parkiranje jednog vozila u starom gradu, a ostala mogu parkirati besplatno na parkiralištu kod mjesnog groblja. Poslovni subjekti koji su obveznici plaćanja spomeničke rente, poput hotela, ugostitelja, frizerki, kozmetičarki i suvenirnica, imaju pravo na još jednu povlaštenu kartu za svoje klijente.

Park je zaposlio dva djelatnika. Postavljena su tri parkirna automata, dva na kovanice i jedan na kreditne kartice, a omogućeno je i plaćanje usluge SMS-om. Ljetni režim naplate je od 1. travnja do 30. rujna svakim danom od 7 do 23 sata, a zimski režim od 1. listopada do 31. ožujka, svakim danom od 8 do 20 sati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter