Grad Bari nagradio Predraga Matvejevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada grada Barija (Premio della citta' di Bari), koja se dodjeljuje svake godine krajem svibnja, ove je godine pripala Predragu Matvejevicu. Žiri sastavljen od uglednih talijanskih kriticara i teoreticara književnosti nagraduje godišnjim nagradama pet odabranih talijanskih pisaca, a posebna nagrada dodjeljuje se inozemnom autoru za "djelo i doprinos".
Buduci da je Matvejevic u Italiji objavio nekoliko knjiga, a poseban je uspjeh doživio s "Mediteranskim brevijarom" koji je tiskan u cak deset izdanja, i to u nakladi uglednog Garzantija (k tome, preveden je na više od 20 jezika), Nagrada grada Barija dodijeljena je ove godine upravo njemu. U obrazloženju objavljenom u dnevniku Gazzetta del mezzogiorno, žiri kojem je predsjedao poznati kriticar Walter Pedulla, istaknuo je Matvejeviceve "duboke refleksije o sudbini naroda Mediterana i doprinos širenju kulture njegove zemlje u svijetu".
Žiri je, takoder, napomenuo da su u Italiji Matvejevicu dodijeljeni pocasni doktorati na sveucilištima u Trstu i Genovi te da je njegova knjiga "Druga Venecija" u Rimu, gdje je predavao više od deset godina, dobila jedno od najvecih književnih priznanja - europsku nagradu Strega.
Nagrada grada Barija urucena je Matvejevicu prilikom otvaranja književne manifestacije Galaksija Gutenberg, koja se svake godine održava u Napulju s namjerom da postane "sajmom knjige Juga".


Podijeli: Facebook Twiter