Gračišće: Vino kao lijek poli Dohtorića


Devedeset i devet vinara uglavnom iz istarske unutrašnjosti, ali i njih nekoliko iz kastavsko-lovransko-opatijskog područja, uz tradicionalne gračaške goste iz Sv. Ivana Zeline kraj Zagreba te iz slovenskog Mokronoga predstavilo je svoja vina na 11. smotri vina središnje Istre na Uskrsni ponedjeljak u Gračišću.

Posljednjih godina je gračaška smotra povelik organizacijski i logistički poduhvat, okupljajući doslovce desetke tisuća vinoljubaca ne samo iz Istre već odasvud, vidjelo se to po registracijskim tablicama tisuća automobila za koje je na nekoliko livada duž ceste bio improviziran poveći broj parkirališnih mjesta, a organiziran je i prijevoz autobusima.

Zahvaljujući lijepom vremenu (barem mnogo ljepšem nego prethodnih dana), već u ranim poslijepodnevnim satima drevni je gradić nalikovao na okupirano srednjovjekovno zdanje: uličicama i trgovima, od konobe do konobe, kretala se rijeka ljudi (zanimljivo: dominirali su mladi), zastajkujući, kušajući u hodu, razmjenjujući dojmove i preporuke, birajući iz kataloga nazive konoba koje žele posjetiti i brojeve vina koja žele kušati.

Iz vreve se uz kuckanje čaša mjestimično izdizala i glazba, jer se na bar desetak lokacija u mjestu sviralo i pjevalo, a arome vina miješale su se s mirisima s roštilja i kotlova s više lokacija na kojima se nudilo i nešto za pojesti, jer zna se da se ne može vino kušati gladan.

Širom Gračišća u čak je osamnaest konoba bilo organizirano kušanje vina, a konobe su nazvane prema imenima ili drevnim obiteljskim nadimcima vlasnika zgrada u kojima se nalaze. Vino se tako moglo kušati poli Dohtorića, Pjerine, Bohtera, Poldina, Burina, Pankracija, Marjuče, Ornele i drugih, a neke su konobe nosile i imena gračaških toponima, kao što su Forteca ili Potok.

Ljubazne hostese su u konobama točile vino u malim degustacijskim dozama prema željama kušača (izgleda da su preporuke "palile", jer su vina pod pojedinim brojevima, a to su obično bili dobitnici zlatnih medalja, brzo nestajala), a tko je htio više, imao je na raspolaganju nekoliko lokacija na kojima su se mogle kupiti cijele butilje.

Jako su dobro išli i muškati, kojih je u svim konobama nestalo još u rano popodne. U posebnoj konobi nudila su se vina gostiju iz Mokronoga i Zeline (duže su potrajala ona zelinska, što će reći da su ili slovenska bila bolja pa su se prije popila, ili da su Slovenci donijeli - manje), tako da se, recimo, niz malvazija mogao "prekinuti" i ponekim rajnskim rizlingom.

Tisuće vinoljubaca koji su u vrlo veseloj atmosferi provodili ovaj gračaški Uskrsni ponedjeljak zapravo su kušali 248 uzoraka vina koja su prošla postupak stručnog organoleptičkog ocjenjivanja, čiji su rezultati (medalje je osvojilo 65 posto uzoraka koji su se ocjenjivali) pokazali da je unatoč suši minula vinarska sezona u prosjeku bila jedna od boljih.

Čak 41 vino nagrađeno je zlatnom medaljom, 63 vina zaslužila su srebro, a 65 je dobilo brončanu medalju. Najbolje ocijenjeno bijelo vino je malvazija OPG-a Prodan iz Buzeta, a najbolje crno vino je teran vinarije Tomaz iz Motovuna. Među vinima ponuđenima na kušanje najviše je, čak 96, bilo malvazija, a po zastupljenosti slijedi teran s 38 uzoraka.

Osim ove dvije najpoznatije istarske vinske sorte, u Gračišću se moglo kušati još chardonnay, muškat, muškat žuti, muškat momjanski, muškat ruža, sauvignon, cabernet sauvignon, pinot bijeli, pinot sivi, refošk, merlot, borgonja te crno i bijelo stolno vino.

Središnji popodnevni događaj smotre bila je svečana podjela odličja, a večernji zabavni program ispunili su Ribalta bend i Mladen Grdović. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter