Gracišce: Vile na Sv. Mariji Magdaleni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcinsko vijece Gracišca prihvatilo je Urbanisticki plan uredenja turistickog punkta Sveta Marija Magdalena i time dalo zeleno svjetlo za gradnju dvaju objekata s ukupno 15 ležajeva. Kuce ce biti smještene na brdu Sv. Marija Magdalena, na cijem se vrhu nalazi crkva iz 15. stoljeca posvecena toj svetici mucenici.

Investitor Dorijano Kocijancic, odnosno tvrtka Ville Koc., na jednom od zacijelo najljepših vidikovaca u Istri namjerava izgraditi dvije vile. Prema projektu predstavljenom gracaškim vijecnicima, a koji je izradio arhitekt Slobodan Bajagic, investitor ce izgraditi pješacki prolaz do crkve, pred kojom ce urediti prostor za okupljanje vjernika koji ce u parku oko crkve moci slaviti vjerske blagdane.

Naime, cijeli je prostor, pa i onaj na kojem se nalazi crkva, u njegovom vlasništvu, a i prije toga bio je u vlasništvu privatnih osoba od kojih je Kocijancic otkupio teren. U zoni gradnje planirano je uredenje parkirališta za tri parkirna mjesta, a na mjestu zgrade koja se nekada nalazila u blizini crkve podici ce se nova istih gabarita.

Buduci da je podrucje infrastrukturno neopremljeno, dakle nema struje ni kanalizacije, investitor ce izgraditi agregat za struju i procistac otpadnih voda.

U raspravi je Marijana Milotica zanimalo što o tomu misle u Mjesnom odboru Škopljak, a Mauricija Smokovica hoce li se obnoviti crkva. Buduci da je zadovoljena sva zakonima propisana procedura, da je izradena sva prostornoplanska dokumentacija, provedena javna rasprava i da investitor ima suglasnosti svih nadležnih institucija, pitanja su bespredmetna. Stoga, po rijecima opcinskog nacelnika Ivana Mijandrušica, ne postoje zakonske zapreke da se projekt u ovoj zoni realizira u skladu s Urbanistickim planom uredenja. (Mirjan RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter