Gračišće: Urbanizirano zemljište načelnika Općine

Načelnik Ivan Mijandrušić pred spornim građevinskim zemljištem
Načelnik Ivan Mijandrušić pred spornim građevinskim zemljištem

"To je politički napad na mene i to pred izbore, nakon što sam objavio kandidaturu za načelnika Općine Gračišće, koju vodim već tri mandata", komentirao je načelnik Ivan Mijandrušić nakon što je u nedjelju u središnjem Dnevniku HRT-a u objavljena reportaža o tomu da je prvi čovjek Gračišća samom sebi urbanizirao zemljište u Mandalenčićima. Pitali smo ga tko ga to politički napada:

- U pozadini je prljava politička igra pojedinaca koji svakodnevno traže nešto od Općine, a nisu spremni suočiti se sa mnom i izravno pitati što ih zanima.

Općina Gračišće donijela je Prostorni plan 2007. godine, u koji je uvršteno i moje zemljište, i to na temelju zahtjeva koje sam Općini uputio 25. siječnja 2002., 1. rujna i 15. studenog 2005. te 31. listopada 2006. Zemljište sam privatno kupio i sve što je urbanizirano mi ne treba urbanizirano, ali da bih došao do meni zanimljive lokacije dao sam zahtjev da se sve te parcele uvrste u građevinsko područje, računajući da izrađivač plana, Urbanistički institut Hrvatske, sve to neće prihvatiti.

Nakon što je provedena sva procedura oko izrade i usvajanja PP-a, u građevinsko područje uvršteno je i oko 4 hektara zemljišta u mojem vlasništvu, rekao je Mijandrušić.

O slučaju Prostornog plana uređenja općine Gračišće iz 2007. Glas Istre je pisao u siječnju 2008. godine. Tada je s općinskim načelnikom i vijećnicima policija provela obavijesne razgovore o mogućim malverzacijama vezanim uz donošenje PP-a, ali nakon toga istražne radnje su stale jer, navodno, nisu utvrđene nepravilnosti.

Josip Mijandrušić, načelnikov susjed, nije bio razgovorljiv kao pred TV-kamerama. Na pitanje što je ovdje sporno odgovara: "Oko sela ništa nije urbanizirano nego samo što je njegovo. Nisam vidio, ali tako govore". Pitali smo ga i je li i on podnio zahtjev za urbanizaciju:

- Ne, ali od Općine je došao zahtjev slažemo li se s time što je predviđeno za urbanizaciju. Tražili su da potpišemo i mi smo potpisali. To je izgleda kasnije izbrisano i to je sve, kaže Josip Mijandrušić. (piše i snimio M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter