Gracišce: Politicari jahali tovare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Domaca politicka elita, uglavnom s Markova trga, Banskih dvora i Remetinca, okupila se minulog utorka u Gracišcu na tradicionalnoj Trki s tovari, koja se vec desetljecima održava na Vidovu, u povodu blagdana župskih patrona sv. Vida, Modesta i Kresencije.

Unazad nekoliko godina sudionici Trke s tovari na sebi svojstven, karikaturalan nacin komentiraju pojedine aktualnosti u društvu pa su tako i ove godine preuzeli uloge poznatih politicara.

Prije cetiri godine bila je to hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Njemackoj. Buduci da ove godine hrvatski nogometaši nisu otputovali na prvenstvo u Južnu Afriku, gracaški mladici sa svojim su se tovarima okrenuli domacim temama.

Na trkalište u Klenju, dolcu nedaleko od škole, istrcali su tako Kerum Batic na magarici Ferari, Jaca Kosiric na Kosilici, Cuker Šoldic na Euricu, Stipe Mesaric na Bišteki, Petar Seljak na Debeloj, Damir Pržonjer na Podravci, Andro na Dotoreši, Damir Cic na Kozi, Milanovic Coki na Baštini, Luka Bejbi na Dudici i Vlado Šeki na Pianoj. Svaka slicnost sa stvarnim osobama i dogadajima posve je slucajna, kažu organizatori.

Natjecatelji su dali sve od sebe da bi osvojili vrijedne nagrade - pršut, sir ili vino. Pršut je nakon cetiri uspješno odjahana kruga na Dudici na "Markov trg" ponio Luka Bejbi, sir i bukaletu u "Remetinec" je odnio Damir Pržunjer koji se natjecao na tovarici Podravci, a Jaca Kosiric za trece je mjesto dobila bocun vina, koji ce, ako ga preksinoc nije popila u Gracišcu, podijeliti s kolegama u "Banskim dvorima".

Iako je zbog kiše Trka s tovari s nedjelje bila odgodena za utorak, publike nije nedostajalo. To znaci da gracaška Vidova, bez obzira kada se održava ili za koliko se dana odgada, ima svoje vjerne posjetitelje iz raznih krajeva Istre, Rijeke, Slovenskog i Hrvatskog primorja, koji se u ovaj drevni gradic iznimne ljepote i bogate baštine dolaze zabaviti i razvedriti.

Proteklih dana, kada je Gracišce slavilo Dan opcine, uprilicilo Festival istarskih maneštri i na koncu Vidovu, unatoc nezavidnim vremenskim prilikama, gostiju nije nedostajalo. Nikakvo nevrijeme ne može sprijeciti prijatelje Gracišca da pohode svoj omiljeni gradic, a Gracišcane da im pruže svoju vec poslovicno srdacnu dobrodošlicu.


Podijeli: Facebook Twiter