Gračišće: Novcem iz EU fondova sagradit će se novi vrtić

Gračišće (Snimio A. DAGOSTIN/Arhiva)
Gračišće (Snimio A. DAGOSTIN/Arhiva)

Već petnaest godina na čelu male središnjoistarske općine Gračišće, smještene na visoravni između Pazina i Labina, nalazi se načelnik Ivan Mijandrušić (IDS) iz Mandalenčići koji je već četiri puta pobjeđivao političke suparnike na lokalnim izborima. I sam polako najavljuje vlastito umirovljenje po završetku tekućeg mandata, mada su kod njega iznenađenja uvijek moguća.

Mora mu se priznati da je starogradska jezgra Gračišća tijekom njegovih mandata dobrim dijelom obnovljena, da je u sela mahom stigla žuđena infrastruktura, a da je Gračišće od zaboravljenog marginalnog gradića postalo regionalno prepoznatljivo mjesto zbivanja.

- Lani smo iz centralne države dobili 80 tisuća kuna za obnovu župne crkve i to je sve, kaže načelnik Mijandrušić krajnje nezadovoljan "maćehinskim" odnosom države prema Istri, osobito prema slabije razvijenim općinama u unutrašnjosti poluotoka. Ljutit je na dosadašnju garnituru u Ministarstvu kulture za koje kaže da su protežirali samo one općine u kojima su na vlasti bili HNS-ovci. Od Ministarstva regionalnog razvoja lani je kapitalna donacija stigla samo općini Vižinada (gdje je na vlasti SDP op. n.), kaže Mijandrušić, dok već tri godine, koliko smo članica EU, nije raspisan nijedan natječaj za općinske infrastrukturne projekte.

- Sam sam si vezao ruke na početku ovog mandata zbog zaduženja koje smo morali podignuti za završetak popločenja i kanalizacije u Gračišću te za obnovu škole u Bazgaljima što nas je koštalo 1,4 milijun kuna, kaže Mijandrušić dodajući da realan općinski proračun iznosi tri milijuna kuna od čega su dva milijuna kuna unaprijed raspoređena.

Ipak, općinska se uprava nada da će se uskoro raspisati europski natječaj za izgradnju novog dječjeg vrtića. Umjesto dosadašnjeg jednog odjeljenja smještenog u prostoru škole u budućnosti bi bila dva za polaznike vrtićke dobe i jedno jasličko. Novi vrtić nalazio bi se preko puta područne škole, točnije na mjestu zvanom Tavolac, gdje se sada nalazi pozornica i plesni podij koji će se rušiti. Građevinsku dozvolu za taj objekt vrijedan nešto manje od milijun eura očekuju dobiti još tijekom ovog tjedna. Ista se dozvola uskoro očekuje za dvokilometarsku nerazvrstanu cestu Lovrići-Poldrugovci (Gologorički Dol), kojom bi spojili ovo slabo naseljeno, pomalo izolirano područje. Također, postoje najave iz Županijske uprave za ceste da će se tijekom godine asfaltirati nerazvrstana cesta Jašići-Lindarski Katun, barem u dijelu koji se nalazi na području Općine Gračišće, dok bi ostatak trebao asfaltirati Grad Pazin. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter