Gračišće i Cerovlje negoduju zbog (ne)rada pošte

Gračaška pošta (A. DAGOSTIN)
Gračaška pošta (A. DAGOSTIN)

Ogorčeni zbog skraćivanja radnog vremena poštanskih ureda u Gračišću i Cerovlju na samo dva sata dnevno, kao i zbog izostanka obavijesti građanima i općinskoj vlasti u čijim prostorima ti uredi posluju bez plaćanja najma, načelnici Ivan Mijandrušić i Emil Daus sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su iskazali nezadovoljstvo ponašanjem uprave Hrvatskih pošta.

- Najviše smeta nekorektno i neozbiljno ponašanje ove državne tvrtke koja je takvu odluku donijela nama iza leđa, kazao je načelnik Mijandrušić ustvrdivši da s novom organizacijom rada pošta više neće dolaziti niti se otpremati svakodnevno.

Dosad je pošta radila od 7 do 11 sati te od 14 do 15, a sada tek od 10.30 do 12.30 sati. "Bojim se da je to prvi korak prema gašenju pošte u Gračišću", napomenuo je Mijandrušić i dodao da će HP time smanjiti troškove minimalno, ali će se oni umnogome povećati građanima.

- Neminovno će se dogoditi odlazak korisnika u druge poštanske urede čime će se smanjiti promet ureda u Cerovlju, a to je korak prema gašenju pošte, što nećemo dozvoliti, kazao je načelnik Daus u čijem općinskom sjedištu pošta sada radi od 7 do 9 (dok je prije od 7 do 12 sati). Istaknuo je da se cerovljanski ured koji obuhvaća 1.700 stanovnika općine i površinu od 105 četvornih kilometara ne može stavljati u istu poziciju s manjim mjestima.

- Nažalost, poslovni podaci ukazuju na to da se već godinama kontinuirano bilježi pad korištenja usluga, a time i pad prihoda, odnosno povećanje financijskih gubitaka tih dvaju poštanskih ureda. Kako bi korisnicima na područjima Cerovlja i Gračišća Hrvatska pošta omogućila da i dalje obavljaju svoje usluge u njihovim lokalnim poštanskim uredima bilo je nužno prilagoditi radno vrijeme kako bi se pokušao smanjiti financijski gubitak, kaže Jo Kempen, voditeljica odjela za odnose s javnošću, napominjući da građani imaju mogućnost usluge Hrvatske pošte obaviti na kućnom pragu, kod svog poštara, zatim u pošti Pazin s cjelodnevnim radnim vremenom te u nedalekom Pićnu od 8 do 10.30 sati. "Važno je napomenuti da se Hrvatska pošta, iako je tvrtka u državnom vlasništvu, financira isključivo iz vlastitog poslovanja", zaključila je Kempen. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter