Gračišće - finalna pozornica MIK-a 2013.


Kad je akademik Branko Fučić stao na plato ispred župne crkve sv. Vida u Gračišću, osvrnuvši se oko sebe, kazao je - ovo je slika stvaranja svijeta! A svijet baš kao da je i nastao u Gračišću, toj malenoj općini u središtu Istre, nadaleko i naširoko poznatoj po sloganu Mala općina za velike fešte.

Jedna od tih velikih fešti bit će i večer Festivala Melodije Istre i Kvarnera, jedinog putujućega glazbenog festivala u Hrvatskoj, festivala što je u Gračišću debitirao 2007. godine.

Već pri prvom susretu dogodila se ljubav. Ne ona površna, već ona istinska jer kako drugačije objasniti činjenicu da je MIK u Gračišću pjevao šest godina, i svih šest godina dodijelio mu nagradu za najboljeg domaćina karavane? Sve to vodilo je k onom što će se 29. lipnja zbiti na gračaškoj placi. A zbit će se finalna fečer Festivala Melodije Istre i Kvarnera 2013. godine.

Ispunjena obećanja Ivan Nino Mijandrušić, načelnik ove po mnogočemu specifične istarske općine 2007. godine kazao je "dok sam ja načelnik Gračišća, MIK će pjevati u Gračišću, a ako Bog da imat ćemo i finale". Obećanje je ovaj osebujni načelnik i pokretač svega što se u Gračišću zbiva, i ispunio.

- A ča da rečen. Kad mi, Gračišćani nešto obećamo, to i ispunimo. Vjerujem da će svi koji prijdu u Gračišće na finale MIK-a uživati, a mi ćemo se kao domaćini truditi da ni mikovcima, ni njihovoj publici ničega ne fali, kazao je Ivan Mijandrušić, načelnik Gračišća. Dok smo u ovom istom Gračišću ispisivali lanjsku Kartulinu z Mika, načelnik je rekao da će nas za godinu dana dočekati popločane gradske uličice, i gračaški plac. Izrečeno se i obistinilo. (S. MRKIĆ MODRIĆ, snimio S. DRECSHLER)
 

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter