Gračišće: Država želi crkvu Majke Božje

Crkvica Majke Božje na Placu u Gračišću (V. BUGARIN)
Crkvica Majke Božje na Placu u Gračišću (V. BUGARIN)

Vijeće Gračišća nije prihvatilo zahtjev Državnog odvjetništva u Puli kojim se na temelju Zakona o šumama zahtijeva priznanje vlasništva Republici Hrvatskoj nad 17 nekretnina u k.o. Gračišće i jednom u k.o. Škopljak.

Naprotiv, pred Ministarstvom poljoprivrede  pokrenut će se postupak utvrđivanja predstavljaju li navedene nekretnine doista šumsko zemljište, a pred Hrvatskim šumama reviziju važeće Šumskogospodarske osnove sa zahtjevom izuzimanja nekretnina koje su na dan stupanja na snagu Zakona o šumama, a to je bilo 16. listopada 1990., nalazile unutar granica građevinskog područja na području općine Gračišće, kao i svih nekretnina koje su nakon toga uvrštene u građevinska područja na području općine Gračišće.

Iako se na popisu nekretnina nalaze i neke šume, na njemu su brojne zgrade pa čak i crkva Majke Bojže na Placu sagrađena još 1425. godine, što, barem u tom dijelu, svjedoči o apsurdnosti zahtjeva državnog odvjetništva.

Vijeće je uz to donijelo odluku o izradi registra nerazvrstanih cesta i rješavanja imovinskopravnih odnosa nad njima. Ova odluka podrazumijeva upis nerazvrstanih cesta u zemljišne knjige kao javno dobro u općoj uporabi u neotuđivom vlasništvu Općine Gračišće, zatim evidenciju nerazvrstanih cesta u katastar te rješavanje svih imovinskopravnih odnosa nastalih zauzećem javnog dobra.

Provođenje ove odluke bit će veliki posao, najavio je općinski načelnik Ivan Mijandrušić, jer mnoge nerazvrstane ceste, a pogotovo mnogi prilazni putovi selima i kućama nemaju pravno riješen status. Bez toga Općina neće moći tržiti novac iz fondova za modernizaciju cesta, a građani neće moći ishoditi dokumentaciju za gradnju ili investicije.

Mijandrušić je vijeću na prvo čitanje predao nacrt proračuna Općine Gračišće za iduću godinu planiran u iznosu od 11,9 milijuna kuna. U njemu je gotovo trećinu, 3,75 milijuna kuna planirao za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Milijun i pol kuna planirao je za nastavak popločenja starogradske jezgre, a 680 tisuća kuna, isto kao i ove godine, planira za manifestacije, koje su Gračišće popularizirale izvan granica Istre, pa su se pokazale kao dobra investicija u promociju cijelog kraja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter