Gračišče: Dobrosusjedski odnosi i suradnja 2 države

Skupština Društva održana u Gračišću (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Skupština Društva održana u Gračišću (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Misija Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras, jačanje je gospodarske i turističke suradnje među dvjema susjednim i prijateljskim državama, na lokalnom, ali i državnom nivou, istaknuo je predsjednik Društva Valter Miklavčič, na skupštini održanoj u Gračišču.

Suradnja stanovnika Istre s obje strane granice, rekao je Miklavčič, doprinos je težnjama za bolji život i intenzivniji razvoj jer je upravo ova regija jedna od najperspektivnijih u gospodarstvu i turizmu. Povezivanje modernim prometnicama, željeznicom i biciklističkim stazama, omogućava preko turizma u unutrašnjoj Istri, otvaranje novih radnih mjesta za domaće stanovništvo koje kroz samozapošljavanje i prodaju vlastitih proizvoda ostaje u rodnom kraju i što je najvažnije, turističku sezonu ne vidi kao isključivo tromjesečnu priliku priobalnih krajeva.

Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju godinama lobira za revitalizaciju željezničkog prometa, što konačno daje prve rezultate. Hrvatske željeznice od prosinca prošle godine primjenjuju novi vozni red kojim su u suradnji sa Slovenskim željeznicama uvele svakodnevnu liniju na relaciji Ljubljana - Pula i obratno s presjedanjem putnika u Divači i u Buzetu.

Miklavčič je istaknuo da se godinama, doduše bezuspješno zalažu za ukidanje ograničenja teretnog prometa na graničnom prijelazu Sočerga. Ponovo će zatražiti i produžetak radnog vremena na graničnom prijelazu Jelovice - Podgorje na Ćićariji, kako bi barem u vrijeme turističke sezone bio otvoren od 0 do 24 sata.

Društvo će 26. travnja organizirati tradicionalnu proljetnu manifestaciju u Rakitovcu uz otvorenu granicu. Održat će se planinarski pohod od Rakitovca do Žbevnice. Kulturni program organizirat će se u suradnji sa Slovenskim društvom "Lipa" Buzet čija je predstavnica Smilja Marinac također bila na skupštini u Gračišču.

Očekuje se i uključivanje svih ostalih slovenskih društava koja djeluju na istarskom i riječkom području, a poziv će se uputiti i talijanskoj nacionalnoj manjini iz Kopra i Umaga. Dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić, pohvalila je rad Društva i rekla da je doprinijelo rješavanju brojnih problema pograničnog područja. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i otvaranjem granica, dio ciljeva mora se drugačije postaviti no ima još puno prostora za rad kao što je kandidiranje zajedničkih EU projekta, primjerice na tragu uspješno provedenog projekta APRO, usmjerenog na zaštitu i revitalizaciju biološke raznolikosti okoliša korištenjem autohtonih pasmina. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter