Gračišće dobiva turistički ured

Zgrada budućeg turističkog ureda u Gračišću (M. RIMANIĆ)
Zgrada budućeg turističkog ureda u Gračišću (M. RIMANIĆ)

Ove će godine Gračišće dobiti turistički ured, a u dogledno vrijeme možda i vlastitu turističku zajednicu, najavljuje općinski načelnik Ivan Mijandrušić. Upravo je s tom namjenom Općina posljednjeg mjeseca minule godine počela s uređenjem prostora na ulazu u grad, male zgrade u sklopu lože iz 16. stoljeća. Radi se o objektu u općinskom vlasništvu, tlocrtne površine 20 četvornih metara, a sastoji se od prizemlja i kata.

U obnovu zgrade dosad je uloženo 30 tisuća kuna Ministarstva turizma i 50 tisuća kuna iz proračuna Općine, ali za potpuno uređenje objekta, po troškovniku, treba oko 250 tisuća kuna. Prizemlje je rezervirano za turistički ured, a prostor na katu koristit će općinska uprava, dodaje Mijandrušić. Položaj zgrade je za tu namjenu, dodaje, idealan. Nalazi se na samom ulazu u grad, uz poštanski ured i urede općinske uprave.

Gračišće trenutno raspolaže s 50-ak postelja, a brojne manifestacije koje se ovdje održavaju tijekom godine privlače više od 100 tisuća turista. Gračišće je često odredište individualnih i organiziranih izleta, a sada se sve svodi na šetnju gradom i obilazak nekih poznatijih spomenika. Gosti bi se trebali bolje upoznati s ovdašnjom tradicijom i kulturom te da se za njih u organizaciji domaćih ugostitelja i drugih zainteresiranih upriliči gastronomska i zabavna ponuda.

To bi, smatra Mijandrušić, povećalo zanimanje za Gračišće, a Gračišćanima moglo postati izvor prihoda. Turistički ured bavio bi se organizacijom ovakvih izleta, postojećih manifestacija, organizacijom novih, ali i osmišljavanjem turističke ponude cijele Gračašćine.

Jedna od najstarijih pješačkih staza u središnjoj Istri, Staza sv. Šimuna, dobro je posjećena cijele godine, a sada kad je najreprezentativniji dio Gračišća popločen stvoreni su uvjeti da se u gradu razni programi mogu održavati tijekom svih 12 mjeseci. Priča o Gračišću, koja se uspješno gradi već 10-ak godina, počela je davati rezultate, koje turistički ured može samo poboljšati. Nedavno je u Gračišću ekipa HRT-a predvođena Željkicom Lozo snimala dokumentarno-putopisnu reportažu "Moje rodno mjesto", namijenjenu dijaspori, a premijerno je 22. prosinca 2012. prikazana na satelitskom programu za područje Australije i Novog Zelanda. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter