Gracišcanke kuhaju najbolju maneštru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gracišcanke definitivno kuhaju najbolju maneštru, potvrdila je svojim glasovima publika dodijelivši najveci broj glasova "Kužini z opcine" zapravo Moreni Brajkovic i Sanji Rovina, na Festivalu istarskih maneštra održanom u Gracišcu, za njihovu maneštru z bobici.

Žiri u satavu Drago Orlic, Franko Lukež, Stanislav Poropat, Davor Šišovic, Marijan Brozan i Andrej Babic, kao predstavnik natjecatelja smatra kako je najbolju maneštru skuhala ekipa "Kapra" iz Labina kojoj je za maneštru sa slancem dodijelila prvu nagradu. Druga nagrada žirija dodijeljena je pazinskom bistrou "Pod lipon" za maneštru z jacmikon, a treca buzetskom Hotelu Fontana za maneštru sa stupanon trukinjon.



Ravnopravno cetvrto mjesto podijelili su ostali sudionici, a to su: Turisticka zajednica Cavle za paštu fažol, Sv. Miklavž iz slovenskog Gracišca za maneštru z šparogami, AZZRI za maneštru s povrcem i boškarinom, Hotel Lovac i Gracišcanke za jotu, Feštinsko kraljevstvo za meneštru z repon, Župni zbor Sv. Vida za maneštru z gomoljami, Agroturizam "Dol" za maneštru z koromacon, Konoba "Vinja" za zelenu maneštru i Nassenfues Slovenija za maneštru z mokronoškemi žlinkrofi.

Od 14 pa do 18 sati ekipe kuhara strpljivo su na gracaškom Placu, na štednjacima na drva, kuhale maneštre. Dakako svi su oni svoje umijece temeljili na tradiciji, na kulinarskom iskustvu svojih baka, ali s ponekom tajnom kojom su željeli iznenaditi nepca posjetitelja i žirija. I ove se godine pokazalo kako publika i žiri nemaju isti ukus, kako ne vole iste maneštre. Publika je ocito privržena tradicionalnim receptima, dok žiri, što mu je i zadaca, više preferira istancanije ukuse. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter