Gračišćani će uskoro kročiti novim pločnikom

Popločavanje Gračišća (M. RIMANIĆ)
Popločavanje Gračišća (M. RIMANIĆ)

Trg pred zvonikom gračaške župne crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije poprima posve novi izgled. Poprilična je njegova površina već pokrivena kamenim pločama pa se već može nazreti njegova konačna vizura. Pod pločama od domaćeg istarskog kamena iz Kanfanara naći će se uskoro najuža starogradska jezgra, dakle trg pred zvonikom, zatim ulica koja taj trg spaja s Placem, ali i on u cijelosti, sve do Katinine kuće, te spoj od volte svetog Antona do ulice koja vodi prema župnoj crkvi.

- Svi se radovi odvijaju pod budnim okom konzervatora koji su i odbrali kamen, naglašava općinski načelnik Ivan Mijandrušić, koji budno prati radove na ovom velikom poslu. Osobno je, kaže, vezan za ovaj projekt u koji je uložio mnogo truda jer mu je to bilo prioritet kada je prije 11 godina sjeo u vruću fotelju načelnika općine Gračišće. Više od desetljeća trajalo je prikupljanje dokumentacije, ali je na sreću to napokon okončano ove jeseni pa Mijandrušić očekuje da će u iduću godinu Gračišćani zakoračiti po popločenim ulicama.

Najveći dio ove investicije podmiruje Ministarstvo regionalnog razvitka, koje je za nju osiguralo tri milijuna kuna, što je zapravo 80 posto vrijednosti radova, a ostatak od 750 tisuća kuna Općina će osigurati iz drugih izvora.

Popločavanju Gračišća prethodila je gradnja kanalizacije, kada je pod zemlju položena sva komunalna infrastruktura, električne instalacije, telekomunikacijski kablovi i plinske instalacije koje se upravo uvode u kuće pa kada plin stigne do Gračišća, mještanima će preostati samo priključci.
Naime, nakon što je pod zemlju postavljena sva infrastruktura, stvoreni su uvjeti za popločavanje, tako da se idućih desetljeća, kada se postave ploče, u Gračišću više ništa neće morati kopati. Projekt je izradio Urbis 72, a izvođači su istarske tvrtke Vintijan, Kamen i Macuka. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter