Graciozne bagsice

Materijali kao inspiracija
Materijali kao inspiracija

Kada ugledate Gracijine torbe spontano se nametne igra riječi i zaključak - tako su gracilne, ili možda, graciozne? Šarene, otkačene torbe ili kako ih ona voli nazivati, bagsice plijene pažnju i podižu raspoloženje gdjegod se pojave. U njezinom slučaju, funkcionira i ona stara latinska - nomen est omen. Dakle, ime je znak, rekli bi Latini, a Gracijino ime znak je da su njezine torbe, kao što smo i konstatirali, graciozne.

Kažu da najbolje stvari nastaju spontano, no ovoga puta je bilo namjerno. Jer, sve je krenulo od onoga trenutka kada 30-godišnja Puljanka Gracia Stjepanović nikako nije mogla pronaći pravu torbu za sebe, pa ju je sama i napravila. Šivanje joj nije strano, budući da je od malih nogu okružena materijalima, koncima i zvukom šivaće mašine jer joj je mama krojačica i kostimografkinja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

No, osim torbe, Gracia dugo nije mogla pronaći ni posao, pa kada se prošlog ljeta odlučila kreativno izraziti, i kada joj je krenulo s torbama, krenulo joj je i s poslom. Tako se Gracia ubrzo i zaposlila u jednom pulskom dječjem vrtiću.

- Dugo sam na Internetu gledala materijale i kada sam pronašla stranicu koja ih dostavlja u Hrvatsku, konačno sam ih naručila i krenula u izradu torbica, veli Gracia o unikatnim dizajnerskim materijalima koje putem interneta nabavlja iz Japana i SAD-a. Nekada su toliko skupi, da joj se, veli, ne isplati raditi ih, ali strast i ljepota materijala koji je inspiriraju su jači od ekonomske računice. Ako se pitate što je bilo prije kokoš ili jaje, u Gracijinom slučaju to je bilo jaje, i to na oko, što je bio i motiv prve torbe.

- Materijali su ti koji su me privukli. Tako je bilo i s prvim motivom. Kada sam je napravila, stavila sam je na rame i odmah su se svi oduševili, sjeća se Gracia dok prebire po ovim jedinstvenim, upečatljivim i zanimljivim i nadasve duhovitim ručno izrađenim torbama od dizajnerskih materijala, vatelina i filca.

Prvo su na torbama bile vjeverice i sovice, a zatim su se pojavile i retro-curice kao i raznorazni dezeni, od kojih je jedan ljepši od drugoga - pionirke, cipelice, brkovi, bicikli, dječji retro-motivi iz 60-ih, vespa, muffini, bicikle, kokice, macho muškarci golog torza kao dio duhovite gay campovske ikonografije. (L. BAGAR; snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter