Gračaški lovci proslavili dva desetljeća svoje udruge

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

Svetom misom u povodu blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca, koju je u župnoj crkvi sv. Vida služio gračaški župni vikar Filip Celent, članovi Lovačke udruge "Kolinka" iz Gračišća započeli su početak lovne sezone. Osim toga proslavili su i 20. obljetnicu utemeljenja svoje udruge.

Lovačka udruga "Kolinka" danas broji 60 članova, a među njima je i jedna lovkinja, rekao je nakon pozdrava upućenih brojnim uzvanicima u lovačkom domu u Brljafima, Marijan Brozan, predsjednik "Kolinke". Dodajući kako je prosječna dob njihovih članova 52 godine. Podsjećajući na prošla vremena Brozan je rekao kako su ovdašnji lovci organizirano lovili najprije kao članovi lovačkog društva Kotara Labin, zatim kao članovi Lovačkog društva "Vepar" Pazin lovne jedinice Gračišće, a od 1997. kao djeluju kao samostalna lovačka udruga koju je od osnutka do 2003. vodio Josip Klarić. Njega je naslijedio Brozan koji je do danas predsjednik LU "Kolinka". Kad su 1995. na području Istarske županije formirana zajednička lovišta na Pazinštini su osnovana tri, a dio lovišta "Pazin I" povjeren je lovnoj jedinici Gračišće iz koje je 1997. iznikla LU "Kolinka", koja i danas gospodari povjerenim joj dijelom lovišta.

Radi se o lovištu nizinsko-brdskog tipa koji se prostire na 5.136 hektara pretežito pokrivenom šumom, a ostatak su oranice, livade i pašnjaci. Na tom području obitava srna, divlja svinja, zec, fazan, kolinka-virđinijska prepelica, šljuka, lisica, a u zadnje vrijeme čagalj i jelan, podsjetio je Brozan. Zaželjevši lovcima dobru kob, ali i da se čuvaju, da se propisno ponašaju u lovištu, jer divljači je uvijek bilo i bit će, ali ljudski je život važniji od bilo kojeg ulova.

Čestitkama i dobrim željama gračaškim lovcima uzvratili su brojni predstavnici susjednih i prijateljski lovačkih udruga, a u ime Lovačkog saveza Istarske županije, pozdrave i dobre želje uputio je njegov dopredsjednik Branko Golojka. Nakon podjela priznanja, nagrada, zahvalnica i plaketa druženje je nastavljeno uz lovačku večeru.

Posebno je priznanje dobio 96-godišnji Leopold Gojtanić koji je lovačku dozvolu dobio 1938. godine, a do pred dvije godine redovito je odlazio u lov. Nažalost, više ga, kaže, noge ne služe najbolje pa ne lovi, ali još uvijek ima oružje i voli se družiti s lovcima. Prisjećajući se svojih davnih lovačkih dana kaže kako je nekada bilo više zečeva. Točno je znao u kojem se grmu skriva zec, a u to ga je u njegovim ranim lovačkim danima uputio Josip Zović iz Katuna Gračaškog.

- Jedan dan me je Zović zva, iman dvije puške, hodi z manon va luov, sjeća se Gojtanić. I već u prvom je lovu, kaže imao sreću i ulovio zeca i od tada je, kada god je to bilo moguće, odlazio u lov. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter