Gračaška Vidova: Crna maneštra, tovari i krijes

Dvanaest špahera na gračaškom placu… (D. ŠIŠOVIĆ)
Dvanaest špahera na gračaškom placu… (D. ŠIŠOVIĆ)

Tradicionalna gračaška pučka fešta Vidova ove je godine, iako i uz brojne popratne programe, protekla u znaku 12. festivala istarskih maneštri te već uvriježene utrke na magarcima.

Na obnovljenom gračaškom placu postrojilo se 12 kuharskih ekipa, svaka za svojim špaherom na drva, i njihova je zadaća bila, počevši od nule odnosno od hladnog špahera i od sirovih neočišćenih namirnica, u roku od pet sati skuhati što bolju maneštru.

Svaka je ekipa kuhala drukčiju vrstu maneštre, osim gostujuće kuharske ekipe iz Gračišću prijateljske slovenske općine Mokronog-Trebelno, koja je reklamirajući svoj gastro-festival, svjetsko prvenstvo u pripremanju krumpira, za publiku pripremala "pražen krumpir", nešto slično onome što se kod nas zove - restani krumpir.

Ostalih se jedanaest ekipa baš natjecalo u pripremanju maneštri, a osim što je što boljom kombinacijom okusa trebalo zadovoljiti stručni žiri, kojemu je predsjedavao profesor kuharstva Stanislav Poropat, i publika je birala svoga favorita. U žiriju su još radili i kušali gastro-novinar Budimir Žižović, etnologinja Lidija Nikočević, gastro-novinar iz Padove Giorgio Alfine, načelnik odnosno župan općine Mokronog-Trebelno Anton Maver, te kao predstavnik Općine Gračišće Damir Baćac.

Ceremonijal-majstor festivala bio je njegov idejni začetnik Drago Orlić, koji je uz načelnika Ivana Mijandrušića, "naoružanog" divovskom kuharnicom, bolje rečeno - vrnjačom, suvenirom s jednog od prijašnjih festivala maneštri, na kraju podijelio priznanja najboljima.

Najbolja maneštra ovogodišnjeg festivala bila je maneštra z gumoljami (tankim rezancima) koju je pripremala domaća kuharska ekipa Župni zbor Sv. Vida. I srebrna medalja ostala je u Gračišću: mineštrone koji je skuhala ekipa Gracišćanke osvojila je drugo mjesto, dok je treće pripalo ekipi agroturizma Dol iz Gologoričkog Dola za maneštru s jačmikom.

Nagradu publike osvojila je pak neobična crna maneštra (tamnu boju dao joj je crni grah) ekipe Kuhari s prik Učke, iz Turističke zajednice Matulji-Čavle.

Predsjednik žirija Stanislav Poropat rezimirao je ovogodišnji spektar ponuđenih maneštri kao prosječno vrlo dobar, niti jedna maneštra nije odskakala "niti prema gore, niti prema dolje", pa su odlučivale male razlike u zbroju bodova. A što je najvažnije - ni publika nije ostala gladna, jer su se maneštre kušale i uspoređivale cijelo poslijepodne, sve dok nije došlo vrijeme da se posjetitelji masovno presele na dolac preko ceste, gdje se pripremala tradicionalna utrka na magarcima.

U spomen na nesretnu nogometnu utakmicu Hrvatske i Brazila, jahači natjecateljskih magaraca bili su odjeveni u dresove obiju reprezentacija, no to im nije mnogo pomoglo: svojeglave životinje su vrlo brzo nakon starta pretvorile trkalište u kaos, zbacujući svoje jahače, okrećući se natrag, skrećući sa staze, tako da su favoritima postali ne oni koji imaju najjaču ili najbržu, već najdiscipliniraniju životinju.

I na kraju se posrećilo domaćem "pilotu" Valdiju Bertetiću, koji je na svom tovaru Ivanu Kitiću najbrže stigao do cilja i osvojio glavnu nagradu - pršut. Drugo je mjesto osvojio Mauro Erjavac na tovaru Vedranu, a treći je na cilj stigao Robert Sergo čiji se tovar zvao Ruzinjo.

Tijekom dana igrale su se i završnice dvaju sportskih turnira. U malonogometnom turniru između 16 ekipa prvo je mjesto osvojila Kašćerga, drugo ekipa Gračišća, a treće ekipa Noćne ptice iz Cerovlja. U boćanju se pak natjecalo osam ekipa, prvo mjesto odnijeli su Češići, drugo Gračišće, a treće Mandalenčići.

U sumrak je na trkalištu upaljen i vidovski krijes, za koji kažu da je u ovom kraju uz ivanjske i petrovske krijesove također bio tradicionalan, a na svom veselom svršetku Vidova je prerasla u plesnu zabavu i feštu do zore. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter