Grabar: U Istri ne možemo pratiti oblak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istri nismo u mogucnosti pratiti kretanja oblaka vulkanske prašine vulkana s Islanda, odgovorio je na naše pitanje o novonastalnoj situaciji na nebu pulski meteorolog Mario Grabar.

- Nemamo instrumente koji bi nam to mogli omoguciti, pa i ja imam tek informacije koje prenosi Državni hidrometeorološki zavod, no smatram da nema potrebe za veliku brigu - ona bi bila opravdana da se erupcija dogodila nad zapadnom Europom, kaže Grabar i pojašnjava da vjetrovi putuju od zapada prema istoku, pa da i sada ocekuje putovanje oblaka sjevernije od nas.

- Visinsko je strujanje rijetko od sjevera prema jugu, kaže pulski meteorolog i dodaje da oblaci najviše brige zadaju zracnom prometu jer se oblak nalazi na visini od sedam do deset tisuca metara, upravo u koridoru kretanja zrakoplova.

- S obzirom na to da su predvidene nove erupcije, ta bi cinjenica mogla dugorocno utjecati na stanje u zracnom prometu, zakljucio je Mario Grabar.

Zbog oblaka vulkanske prašine koji je stigao do Hrvatske, od nocas u dva sata nema polijetanja ni slijetanja zrakoplova u zracnim lukama Zagreb i Osijek, a od subote u 8 sati zatvorene su i zracne luke Pula, Rijeka, Zadar i Lošinj.

Kompanija Croatia Airlines bila je prisiljena otkazati i sve poslijepodnevne i vecernje letove iz Zagreba u medunarodnom i domacem redovitom prometu. Zrakoplovi nisu poletjeli na liniji Pula - Zadar - Zagreb, Zagreb - Split (dva jutarnja leta) i Zagreb - Dubrovnik.

Temeljem procjena podataka o meteorološkim prilikama u Hrvatskoj da se oblak vulkanske prašine nece širiti dalje prema jugu, danas je odluceno da zracne luke Split, Brac i Dubrovnik ostaju otvorene, izvijestili su popodne iz Hrvatske kontrole zracne plovidbe.

Pepeo islandskog vulkana vjetrovi ce raznositi Europom još najmanje tri do cetiri dana, a erupcija bi mogla potrajati mjesecima, kazali su u subotu islandski znanstvenici, a prenose svjetske agencije.


Podijeli: Facebook Twiter