Grabar-Kitarović uručeni rezultati izbora, konzultacije u četvrtak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je od predsjednika Državnoga izbornog povjerenstva (DIP)  Branka Hrvatina primila službene konačne rezultate izbora za osmi saziv Hrvatskoga sabora, čime su ispunjeni uvjeti za konzultacije o mandataru Vlade te će one na Pantovčaku biti u četvrtak.

Predsjednik DIP-a Banko Hrvatin u izjavi novinarima rekao je da je u pogledu parlamentarnih izbora posao DIP-a završen današnjim uručenjem konačnih službenih rezultata, a početak konzultacija na Pantovčaku u četvrtak najavio je glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

- Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je konačne rezultate izbora za Hrvatski sabor i time su ispunjeni svi preduvjeti za početak konzultacija. One će biti u četvrtak tijekom dana, rekao je Đurić.

Predsjednica Republike poziv će uputiti, dodao je, čelnicima svih parlamentarnih stranaka izabranih u Sabor, a raspored konzultacija bit će objavljen naknadno.

Upitan očekuje li više krugova razgovara, Đurić odgovara: "Počet ćemo s prvim krugom, pa ćemo vidjeti".

Sazivanje prve sjednice novoizabranog Sabora, kazao je glasnogovornik Ureda na pitanje novinara, bit će u skladu s Ustavom. Prema Ustavu, prva se sjednica Sabora održava 20 dana nakon provedenih izbora.

Hrvatin je u tom pogledu kazao da je predajom službenih konačnih rezultata završen posao DIP-a te da je sada "na ostalim državnim tijelima da nastave posao", što on kao predsjednik DIP-a ne može komentirati.

Na pitanje novinara priprema li se DIP možda za nove izbore Hrvatin niječno odgovara. "Mi ne, ali ako bude trebalo, vidjeli ste da smo u vrlo kratkom roku organizirali ove izbore, tako da ako bude trebalo, bit ćemo spremni", kazao je.

Smatra da cijeli proces utvrđivanja konačnih službenih rezultata parlamentarnih izbora nije trajao predugo što se, kaže, lako može provjeriti.

Novinare je zanimalo i kako će se raspodjeljivati novac za predizbornu kampanju na koji Most nezavisnih lista ima pravo temeljem rezultata izbora, a Hrvatin objašnjava da je Most na izbore izašao registriran kao stranka, jer je to jedini način da na izborima sudjeluju.

- I oni će kao lista, odnosno skupina koalicijskih partnera, kako ih god nazvali, dobiti ono što im po zakonu pripada. O njihovom međusobnom sporazumu ovisit će distribucija tog novca, kazao je Hrvatin.

Dodaje i, u pogledu mandata saborskog zastupnika, da svaki izabrani zastupnik ima pravo na naknadu koja pripada političkoj stranci po svakom zastupniku. "To prati njega", rekao je. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter