Grabar-Kitarović u Savudrijskoj vali: Arbitraža je mrtva

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)
(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

"Sigurnosna izvješća govore da među migrantima ima i onih koji su kupili sirijske putovnice i koji bi potencijalno mogli predstavljati sigurnosnu opasnost", izjavila je danas u Balama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, odgovarajući na novinarska pitanja o izbjegličkoj krizi te pojašnjavajući svoju inicijativu za sazivanjem Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Izbjeglička kriza usložnjava se iz sata u sat. Želim znati da je Hrvatska pripremljena za nju. Ne želim u Hrvatskoj viđati scene kakve viđamo u Makedoniji, Srbiji ili Mađarskoj. To nije samo humanitarno, već i sigurnosno pitanje. Želim znati jesmo li pripremljeni za zbrinjavanje izbjeglica onako kako je dostojanstveno za njih. Pritom moramo osigurati da hrvatski građani žive u sigurnosti, da se sačuva stabilnost zemlje. Ovo nije kratkotrajna kriza, ona će se nastaviti i treba sagledati sve njene aspekte - od sigurnosti, preko ekonomskih i društvenih učinaka. Treba se pripremiti na činjenicu da nam se može dogoditi da druge zemlje EU-a zatvore granicu prema nama. Zbog toga moramo surađivati s njihovim službama u razmjeni informacija i sprječavanju bilo kakvih učinaka koji bi doveli do odljeva izbjeglica natrag u Hrvatsku te bi bilo upitno uvođenje schengenskog sustava, kazala je.

Predsjednica je, inače, Bale obišla u sklopu svoje turneje po Istri, gdje je privremeno smjestila svoj predsjednički ured. Tamo se susrela s općinskim čelnicima te predstavnicima Zajednice Talijana, koji su joj govorili o specifičnostima tog mjesta, o maloj stopi nezaposlenosti, o Općinskom vijeću u kojem većinom sjede žene.

Obišla je kasnije i Kanegru, gdje je zaplovila s brodom po Savudrijskoj vali te razgovarala s članovima udruge Mare Croaticum. Novinare je prije svega zanimalo je li bilo razgovora o granici, na što je odgovorila: "Drago mi je da se nakon ovoga što se dogodilo s arbitražom, postupkom koji je nepovratno kompromitiran, ništa nije promijenilo, odnosno da se nije odrazilo na incidente u području Savudrijske vale. Život je normalan, nema podizanja tenzija i tako treba i ostati. Što se Hrvatske, a i mene osobno tiče, arbitražni postupak je mrtav".

Prije Kanegre svratila je i do Vrsara, gdje je obišla Osnovnu školu Vladimira Nazora, školu specifičnu po tome što je do 2014. bila u blokadi. Sada škola funkcionira normalno te je čak i jedna od najsuvremenije opremljenih u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter