Grabar-Kitarović traži istragu kako je "iscurio" dokument o Raškovićevom ratnom putu

(D. LOVROVIĆ/Novi list)
(D. LOVROVIĆ/Novi list)

Predsjednica Republike Kolinda Grabar - Kitarović od Vijeća za nacionalnu sigurnost zatražila je istragu kako je iz Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) iscurio dokument koji govori o ratnom putu i ulozi bivšeg člana SDSS-a Mirka Raškovića u Domovinskom ratu, potvrdio je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić.

Tjednik Telegram u najnovijem broju objavio je neklasificirani dokument SOA-e o ratnom putu Mirka Raškovića, na kojem je potpis Tomislava Karamarka, tadašnjeg šefa SOA-e.  Iz HDZ-a su oštro reagirali na taj tekst te su pozvali državni vrh, a posebno vrh obavještajne zajednice da zaštite bivše pripadnike obavještajnog sustava. 

Iz HDZ-a su poručili da je taj dokument potpisala osoba koja je to prema nadležnosti tada trebala potpisati. Rašković je imao status branitelja i invalida te čin bojnika obavještajne službe SZUP-a.

Problem je, smatraju u HDZ-u, što se u ovom slučaju obavještajna djelatnost, hrabrost i lojalnost jednog čovjeka prema Hrvatskoj, Raškovića, jeftino koristi u dnevnopolitičke svrhe. 

Od medija očekuju da dobro provjere činjenice i ne donose zaključke na temelju zlonamjernih konstrukcija. Iz HDZ-a također pitaju zašto je i kako jedan takav dokument izašao u javnost.

Slučaj Mirka Raškovića, saborskog zastupnika, privukao je pozornost javnosti kada je odlučio ne poduprijeti koaliciju Hrvatska raste, kojoj su potpise dali njegovi kolege iz SDSS-a i kada je zatražio političku zaštitu na Pantovčaku od predsjednice Republike, zbog, kako je rekao, pritisaka kojima je izložen. Prije nekoliko dana Rašković je istupio iz SDSS-a. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter