Grabar Kitarović: Razvoj Like gospodarsko, političko i moralno pitanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak je u Gospiću, na svečanosti u povodu Dana Ličko-senjske županije, poručila kako razvoj te županije za Hrvatsku nije samo gospodarsko, nego i političko i moralno pitanje, za što najveću odgovornost ima državna vlast.

"Razvoj Ličko-senjske županije za hrvatsku državu nije samo gospodarsko, nego i političko i moralno pitanje, pitanje naše odgovornosti prema ljudima. Od te odgovornosti nijedna razina vlasti nije izuzeta, ali državna vlast ima najveću odgovornost u svim svojim ustavnim segmentima - izvršnom, zakonodavnom, sudbenom i monetarnom", istaknula je predsjednica.

Govoreći o zemljopisno-prometnem položaju, prirodnim potencijalima, "ljudima koji se radom, znanjem i iskustvom znaju nositi s teškoćama i izazovima", Grabar Kitarović je kazala da Lika i njezino primorje s dijelom otoka Paga imaju što ponuditi domaćim i stranim ulagačima, koji ovdje mogu naći poticajno okruženje za biznis.

"Na nedavno održanom sastanku u mom uredu raspravljali smo o problemima razvoja brdsko-planinskih područja. Istaknuli smo potrebu što skorije zakonodavne dogradnje, koja će omogućiti veću fiskalnu decentralizaciju i jači investicijski angažman države, javnih poduzeća i privatnog kapitala. Taj ulagački prostor treba što brže i što više otvoriti. Želim naglasiti da nemamo vremena za otezanje i čekanje, jer nam je demografski potencijal u mnogim područjima već sada vrlo ugrožen", rekla je.

Ističući da ljude treba održati, vratiti i privući, predsjednica je savjetovala da se županija snažno okrene izradi projekata za europske fondove, pri čemu im država u mora žurno pružati svu stručnu pomoć.

Prednost u revitalizaciji županije vidi u očuvanosti prirode, bogatstvu koje, ustvrdila je, ne smije biti mrtvi kapital. "Njime se trebate održivo koristiti u razvoju turizma, lovstva i ribolova, poljoprivrede i stočarstva, kao i u razvoju drvne industrije i drugih djelatnosti, uključujući zdravstvo, socijalnu skrb i znanost", zaključila je Grabar Kitarović.

Željko Reiner, HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, istaknuo je kako je došlo vrijeme za nove iskorake dinamičnog razvoja, što će se, poručio je, dogoditi nakon parlamentarnih izbora i smjene vlasti te rezultirati "novim razvojnim zamahom". Pravi razmjeri problema depopulacije i iseljavanja mladih u ovoj županiji, upozorio je, vidjet će se tek za 10 do 20 godina, i to kao "problemi koji će ugroziti samo hrvatsko biće".

Tomislav Tolušić (HDZ), predsjednik Hrvatske zajednice županija, prozvao je aktualnu vlast da radi sve kako bi minorizirala i uništila županije, a na vlast se obrušio i predsjednik Županijske skupštine Darko Milinović (HDZ), poručivši kako vlast ovu županiju namjerno stavlja u podređeni položaj.

Na svečanosti, koja je ujedno bila sjednica Županijske skupštine, uručena su javna priznanja, godišnje nagrade i zahvale.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter