Grabar Kitarović: Nema mjesta trijumfalizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, poručila je u nedjelju nakon proglašenja prvih nepotpunih rezultata predsjedničkih izbora, kako nema mjesta trijumfalizmu, a glasače svog protukandidata Ive Josipovića pozvala je na zajedništvo u izgradnji bolje Hrvatske.

"Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu nego radosti, jer posao nas čeka već večeras. Idemo raditi za boljitak drage hrvatske domovine", pozvala je Grabar Kitarović. Pozvajući birače koji su glas dali Ivi Josipoviću poručila je kako je bilo dosta podjela, 'vaših i naših'.

"Svi ste vi moji, dragi moji hrvatski građani, idemo zajedno jer velik nas posao čeka. Hajdemo Hrvatsku izvesti iz krize i dovršiti put koj smo počeli pod prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom", rekla je Grabar Kitarović što je dočekano euforičnim skandiranjem nazočnih u prepunoj dvorani Hypo centra "Pobjeda! Hrvatska!" a nazočni su zapjevali "Oj hrvatska mati".

Zahvalila se Grabar Kitarović svim svojim protukandidatima u izbornoj utakmici rekavši kako svi žele bolju Hrvatsku, a protekla utrka je, kaže, dovelo do toga da se konačno usredotočilo na život u Hrvatskoj.

"Kad sam krenula u ovu bitku i prihvatila čast koju mi je dao HDZ, a posebno predsjednik Tomislav Karamarko mnogi su mi govorili: 'Što ti to treba? Ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti!' Ali ja se ne predajem i na isti način radit ću za Hrvatsku", poručila je. Ne dopušta, kaže, da bilo tko kaže kako Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata.

"Bit će među najprosperitetnijim zemljama EU - to vam obećajem", obećala je. Podsjetila je na temeljne odrednice svog izbornog programa, zahvalila stranci, koalicijskim partnerima, biračima i svojoj obitelji. "Vi ste bili moja snaga koja me nosila i podržavala u cijeloj ovoj priči. Hvala vam!", rekla je Grabar Kitarović.

Prisjetila se i svih koje je, kako je rekla, susretala tijekom 30-ak tisuća kilometara koje je proputovala tijekom kampanje, ribara seljaka, poduzetnika, žena, poljoprivrednika, mladih, umirovljenika, branitelja, posebno onih u Savskoj... "Vi ste dio mog programa i vi ste moja snaga a ja ću biti vaš glas i vaša predsjednica", poručila im je. Borit će se, obećala je, za hrvatske nacionalne interese jer ovo je, ističe, Hrvatska, a ne regija. Počet će, kazala je, raditi od prve sekunde svog mandata.

"Jamčim da se neću odmaknuti od vas, od naroda. Bit ću među vama i slušat ću vas. Idemo se ujediniti zajedno za bolji život u Hrvatskoj", pozvala je Kolinda Grabar Kitarović. Kazala je i da će se u potpunosti zalagati za vladavinu prava i nultu stopu tolerancije protiv korupcije te rješavanja pitanja sa susjedima. "Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u susjednim zemljama", poručila je nova predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović na predsjedničku dužnost stupa 19. veljače

Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na novu dužnost po zakonu stupa posljednjega dana mandata predsjednika u odlasku Ive Josipovića, koji je petogodišnji predsjednički mandat preuzeo 19. veljače 2010.

Nova predsjednica prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda položit će svečanu prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu, a tekst prisege glasi:

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar, držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost države Hrvatske. Tako mi Bog pomogao".

Tradicionalno, svečanost inauguracije predsjednika Republike održava se na Trgu svetog Marka u Zagrebu. Do danas je održano pet takvih ceremonija. Predsjednička dužnost nespojiva je s bilo kojom javnom ili profesionalnom dužnošću, a predsjednica ne smije smije biti ni članom političke stranke, što znači da će Grabar Kitarović morati podnijeti ostavku na dužnosti u HDZ-u

U nedjelju izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rođena je u Rijeci 29. travnja 1968. godine, a potječe iz mjesta Lubarska na Grobniku.

Kako je napisala u biografiji na svojim službenim stranicama, prve godine njenog života obilježila su 'prostrana polja, široke ravnice, beskrajno plavo nebo i šum Rječine, neprestani, nepresušni, uporni šum slapa podno naše kuće'. Po završetku osnovne škole, upisala je gimnaziju u Rijeci, a nakon tri godine srednjoškolsko školovanje nastavila je u SAD-u u sklopu učeničke razmjene. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisala je engleski i španjolski jezik, a diplomirala je 1993. Po završetku studija učlanila se u Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Više godina radila je u Ministarstvu vanjskih poslova te Veleposlanstvu RH U Kanadi.

Stekla je magisterij iz područja političkih znanosti, nakon čega je postala savjetnica u ministarstvu. Od 2003. obnašala je dužnost ministrice europskih integracija, a kada su 2005. dva ministarstva spojena postala je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija i na funkciji ostala do 2008. Karijeru je nastavila na funkciji veleposlanice RH u SAD-u koju je obnašala do 2011. godine, nakon čega je imenovana pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kolinda Grabar Kitarović supruga Jakova Kitarovića upoznala je tijekom studentskih dana, a majka je dvoje djece, Katarine i Luke.

Prva je žena na čelu Republike, a u kampanji je, među ostalim, najavila da će odmah po preuzimanju dužnosti inicirati sjednicu Vlade koja bi trebala iznjedriti rješenja za dugotrajnu gospodarsku krizu.

"Kad postanem predsjednica, prvo ću nazvati Zorana Milanovića i zatražiti da sazovemo sjednicu Vlade, da raspravimo o stanju u Hrvatskoj, ovoj dubokoj socijalnoj krizi u kojoj smo se našli. I ako nema rješenja, a sumnjam da ih ima jer dosad nije pokazao ništa, onda ću ga tražiti neka skupe svoje stvari i neka odu", najavila je u kampanji Grabar Kitarović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter