Grabar-Kitarović: Moramo znati tko i zašto ulazi u RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ne treba zatvoriti granične prijelaze nego nadzirati granicu između tih prijelaza, a dok se problem ne bude mogao riješiti iz korijena, treba osigurati uvjete za izbjeglice u državama poput Turske ili Libanona, rekla je u utorak u New Yorku hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Ono što trebamo učiniti jest čvrst nadzor nad granicama, moramo znati tko i zašto ulazi. Dakle, ne zatvaranje službenih graničnih prijelaza nego nadzor granice između tih prijelaza. Očito je da se stanje usložnjava jer mnoge države koje su pozivale izbjeglice govore da neće primati ekonomske migrante", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima u New Yorku gdje sudjeluje na Općoj skupštini UN-a.

Naglasila je da se razgovara o summitu EU-a, SAD-a i Arapske lige.

"O tome se razgovaralo i to će se dogoditi. Ovih dana će se razgovarati na razini ministara vanjskih poslova ali u bližoj budućnosti kada je riječ o političkom djelovanju mora se održati summit na kojem će se na najvišoj razini razgovarati o ovim pitanjima jer očito je da 50 do 60 milijuna migranata diljem svijeta pokušava doći do boljeg života što je njihove legitimno pravo, no nažalost naše im zemlje to na ovaj način ne mogu ostvariti", kazala je.

Naglasila je da problem treba rješavati u korijenu, ali da sada vanjsku europsku granicu treba osigurati tako da se prije svega osigura granica između Turske i Grčke.

"Dobila sam uvjeravanja da se na tome već radi i da će se čvrsto raditi", naglasila je, dodajući da je Grčka takve konfiguracije da nije lako osigurati tu granicu, ali da zato tu postoji Schengen i cijeli dogovor i sustav koji treba postaviti na način da se može kontrolirati granica.

"Ono što je bitno jest osigurati uvjete za te ljude u državama kao što je Turska, Libanon i druge koje su zemlje prvog prihvata da ti da izbjeglički centri imaju dostojne uvjete života, od zdravstvene skrbi svega ostaloga".

Hrvatska, koja nema kapaciteta za prihvat, od Bruxellesa treba čvrsto tražiti pomoć, naglasila je.

"O tome sam neprestance upozoravala i upozoravam da se Hrvatska još uvijek ponaša kao da je izvan Europske unije i kao da moramo slijediti a ne kreirati europske politike. Trebalo je sjesti i čvrsto tražiti odgovore što ćemo s ljudima kad krenu kroz Hrvatsku", rekla je ona. 

"Treba reći Bruxellesu: izvolite pomoći Hrvatskoj u svemu ovome", naglasila je, dodajući da je također važno kakve će se poruke na koncu poslati tim ljudima u izbjeglištvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter