Grabar Kitarović misli se kandidirati za predsjednicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolinda Grabar Kitarović ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednicu Republike. Potvrdila je to sama u razgovoru za Hrvatski tjednik. Naglasila je da bi joj bila čast biti predsjednica, jer je to "vrhunac svake političke karijere", ali navela je brojna pitanja koja si postavlja prije donošenja odluke hoće li se kandidirati.

"Svatko od nas mora se neprestano preispitivati: jesam li ja prava osoba na pravom mjestu? Jesam li dovoljno stručna? Jesam li dovoljno sposobna, marljiva, izdržljiva, principijelna? Radim li u interesu naroda i svih građana ili u interesu svoje karijere? Što ja to želim promijeniti? Što želim ostaviti kao nasljeđe? Mogu li ja to? Mogu li biti dovoljno pravedna? Dovoljno uključiva? Dovoljno objektivna?

Mogu li prepoznati vlastite slabosti? Priznati vlastite greške? I mijenjati zacrtani smjer ako većina to želi? I gdje je tu moja obitelj? Mogu li i dalje ispunjavati sebe kao majku? I nebrojena druga pitanja o kojima treba dobro razmisliti. Jedno su želje i ambicije, a drugo stvarnost i dobrobit države", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović, čiji se mandat pomoćnice glavnog tajnika NATO završava u srpnju.

Vrlo je pohvalno govorila o predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, koji je "jednostavan čovjek", a, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović, prema njoj se odnosi s poštovanjem "čak i kad se u potpunosti ne slažemo". "Imam s njim mnogo bolje odnose nego s prijašnjim čelnicima stranke", otkrila je.

Karamarko se nedavno očitovao o mogućim predsjedničkim kandidatima HDZ-a, tvrdeći da je u igri još uvijek nekoliko imena. "Kolinda Grabar Kitarović ima ugled i naš je vrijedan član, mi se ponosimo s onim što je ona napravila. Međutim, stranka još nije odlučila tko će biti predsjednički kandidat", kazao je Karamarko.

Inače, nekadašnja ministrica vanjskih poslova kotira i kao izgledna kandidatkinja za prvo mjesto na HDZ-ovoj listi za europske izbore. To bi, kako govore neki njoj vrlo skloni dužnosnici u stranci, bio svojevrstan test kako hrvatski birači prihvaćaju Kolindu Grabar Kitarović.

No, postoje u HDZ-u i mišljenja da bi joj sudjelovanje u izborima za Europski parlament smanjilo izglede u utrci s Ivom Josipovićem, jer bi ispalo da si je prvo htjela osigurati rezervnu, sjajno plaćenu poziciju. (D. CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter