Grabar Kitarović: Karamarko spreman za sastanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grabar Kitarović: Karamarko spreman za sastanak s drugim strankama;HNA8074 4 P 870 Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović gostovala je u ponedjeljak na sve tri televizije s nacionalnom koncesijom te ponovila da će pozvati sve političke snage u zemlji da sjednu za stol kako bi razgovarali o izlasku iz teške gospodarske i socijalne krize, za što, kaže, ima pristanak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Tomislav Karamarko je spreman za to, fali još gospodin Milanović, koji me na žalost još nije nazvao niti čestitao", kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za HTV. "Nama je bitno da objedinimo svo znanje i pamet koju imamo u Hrvatskoj", naglasila je. "Jedan od prvih dana pozvat ću gospodina Milanovića da sazovemo tu sjednicu vlade, ali i sve političke snage u zemlji da sjednemo za isti stol da raspravimo o pitanjima koja trenutno muče Hrvatsku i da vidimo koja rješenja nam trebaju i koje bitne korake moramo poduzeti. Ne možemo više gubiti ni jednog dana. Ne vjerujem u grčki scenarij, ali činjenica jest da smo u vrlo ozbiljnom stanju i da to iziskuje ozbiljnost od svih političkih aktera, ozbiljno ponašanje, prijeći preko vlastitog ega, preko vlastitih osjećaja dominacije ili ne znam čega, sjesti za stol i razgovarati", rekla je novoizabrana hrvatska predsjednica Grabar Kitarović. Upozorila je da gospodarska kriza može prerasti u sigurnosnu, no ne vjeruje da će se u Hrvatskoj ponoviti grčki scenarij.

"Duboko vjerujem u ovu zemlju, optimistična sam i vjerujem da ćemo to nadvladati, pogotovu zbog deviznih rezervi koje ima HNB", rekla je Grabar Kitarović, naglasivši da se mnoge stvari mogu promijeniti odgovornijim ponašanjem vlasti, posebno u povlačenju EU fondova. Ponovila je da s predsjednikom HDZ-a ima izvrsne odnose te da oboje smatraju kako Hrvatska mora biti socijalno osjetljivo društvo s tržišnim gospodarstvom.

"Ja bih voljela da i gospodin Milanović, koji dolazi iz socijaldemokratske stranke shvati ta načela, da shvati da je interes države ispred bilo kojeg osobnog interesa, da sjednemo i razgovaramo. Uostalom, bila sam među prvima koji su mu kad je preuzimao vladu čestitali i zaželjela sam mu sve najbolje, jer mi u konačnici nisu bitni politički predznaci", rekla je Grabar Kitarović. Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ "hajdučija" nazvala je zastarjelim govorom i plašenjem naroda utvarama.

"To je već viđeno, sjetite se 90-ih godina, 'stranka opasnih namjera', sjetite se svega toga. On ne može vječito svoj nerad, nesposobnost i bešćutnost - jer to je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan jer nema što jesti - opravdavati nečim drugim i strašiti narod utvarama", poručila je Grabar Kitarović, ponovivši da se HDZ promijenio te da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima. Grabar Kitarović poslijepodne je bila na Pantovčaku kod predsjednika na odlasku Ive Josipovića, koji ju je, kaže, u nedjelju nazvao kako bi joj čestitao prije nego što se nakon objave rezultata obratio građanima.

"Cijenim gestu gospodina Josipovića koji me je nazvao sinoć prije svog govora i čestitao. Vrlo lijepa državnička gesta. Danas poslijepodne imali smo vrlo konstruktivan sastanak. Razgovarali smo, naravno o prijenosu vlasti, o uredu, a svakako ću cijeniti svaki savjet koji gospodin Josipović može dati meni kao izabranoj predsjednici", kazala je. Grabar Kitarović odbacila je komentar New York Timesa da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih.

"Upravo suprotno, mislim da je članak malo promašio temu, jer to je zajedništvo svih građana i to zajedništvo nam treba jer je zemlja trenutno duboko podijeljena. Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno", poručila je. Komentirajući izjavu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić da će kao predsjednica morati promijeniti retoriku iz nacionalističke u građansku, kazala je kako joj je "nejasno da jedna ministrica u vladi šalje poruku izabranoj predsjednici s takvim načinom patroniziranja".

"Međutim, još uvijek vjerujem u suradnju s gospođom Pusić. Želim surađivati, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego domoljubna. Štoviše, želim i dalje unaprijeđivati prava manjina u Hrvatskoj i voditi dijalog sa svim vjerskim zajednicama o društvenim pitanjima", rekla je Grabar Kitarović.

Izrazila je duboku sućut Francuskoj zbog terorističkog napada u listu Charlie Hebdo, a podržala izjavu zagrebačkog muftije Aziza Hasanovića koji Europi nudi hrvatski model uređenja odnosa s islamskom zajednicom. Kazala je kako je Hrvatska obučavala vojnike za obučavala za Afganistan učeći ih kulturnim vrijednostima islama i kako se ponašati u islamskim zajednicama.

"Islamska zajednica u Hrvatskoj dobro je integrirana u društvo i primjer je pravih vrijednosti islama", dodala je. Na pitanje kada će zamrznuti članstvo u HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsjednica Grabar Kitarović je odgovorila da će se konzultirati sa svojim izbornim stožerom i Državnim izbornim povjerenstvom, ali da će to svakako učiniti prije predsjedničke inauguracije 18. veljače. Kazala je kako na inauguraciji želi vidjeti hrvatske radnike, seljake, ribare i poduzetnike, a da su strani državnici dobrodošli. "Oni će biti pozvani, to još uvijek radi dosadašnji ured predsjednika i protokol. Mi možemo davati sugestije, izrazit ćemo svoje želje, ali dosadašnji protokol radi tu inauguraciju, oni će biti odgovorni za to. Međutim, pozdravit ću što je moguće veći broj državnika, pogotovu iz zemalja u susjedstvu s kojima najviše surađujemo, ali prvenstveno želim da tu budu hrvatski državljani", kazala je Kolinda Grabar Kitarović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter