Grabar-Kitarović i Vučić spremni otvoriti ključna pitanja između Srbije i Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i srbijanski premijer Aleksandar Vučić istaknuli su u nedjelju navečer u odvojenim intervjuima spremnost otvoriti ključna otvorena pitanja između dviju država - od graničnog spora na Dunavu, do potrage za nestalima i rješavanja problema i prava nacionalnih manjina, te sutrašnjim susretom i potpisivanjem zajedničke deklaracije otvoriti novu povijesnu šansu za unaprijeđenje odnosa Srbije i Hrvatske.

Grabar-Kitarović u intervjuu za Radio televiziju Srbije, a Vučić u razgovoru sa hrvatsku nacionalnu televiziju, poručili su da postoji iskrena volja obiju strana za unaprijeđenje odnosa, ocijenivši da su dosadašnje nesuglasice posljedica toga da se ne razgovara dovoljno ili da, kako je slikovito objasnio srbijanski premijer, ni Srbi ni Hrvati ne znaju kao je biti u cipelama onog drugog.

Hrvatska je predsjednica, najavljujući sutrašnji susret s premijerom Srbije i potpisivanje zajedničke deklaracije, istaknula kako su joj "iznimno važna" tri pitanja - rješavanje pograničnog spora na Dunavu, humanitarno pitanje obitelji koje tragaju za svojim nestalima, te prava i problemi hrvatske manjine u Srbiji.

"Iznimno bitno je pitanje nestalih - to je humanitarno pitanje za koje naše obitelji zaslužuju da bude riješeno, da se nestali nađu da i oni, a i mi kao države, zatvorimo to bolno pitanje", rekla je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je istaknula kako postoji dogovor i volja obiju strana da se spor o granici riješi bilateralnim razgovorima, ali i da ni Beograd ni Zagreb nemaju ništa protiv da taj problem, ne uspiju li ga riješiti bilateralno, stave pred međunarodne sudske instance i zatraže arbitražu.

Ona je istaknula da će dio deklaracije biti i položaj manjina i zaštita njihovih prava u okviru međunarodnih konvencija i sporazuma koje su do sada postigle Srbija i Hrvatska.

Srbijanski je premijer uvjeren je da će dokument čije se potpisivanje očekuje u ponedjeljak u Subotici "biti jedan od najznačajnijih sporazuma koji su Srbija i Hrvatska potpisale", te da će poslužiti kao "dobar i odličan temelj za sve buduće sporazume" dviju država.

Grabar-Kitarović i Vučić će se sastati u ponedjeljak u Dalju u Hrvatskoj, a potom posjetiti Tavankut i Suboticu u Srbiji, gdje će potpisati Deklaraciju o unaprjeđenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske koja će uključiti obostranu zaštitu prava manjina, želju da se riješe granični sporovi, pitanje nestalih i sukcesije, a iz ureda predsjednice ističe se da će to biti izraz želje obje strane da se krene naprijed u odnosima dviju zemalja.

Oba intervjua RTS i HRT emitirali su večeras iza Dnevnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter